BiH
0

U utorak u pet do 12 protest poljoprivrednika u Sarajevu

Anadolija
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Udruženje poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini održaće 25. marta protest u Sarajevu, sa početkom u pet do 12.

Potvrdio je to danas novinarima predsjednik Udruženja Miro Pejić, dodavši kako će protest biti održan ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, a u nekoliko gradova širom BiH biće izvršena i blokada ulica. Poljoprivrednici protestom žele izraziti nezadovoljstvo radom Odbora za poljoprivredu federalnog parlamenta, kao i cijelog Parlamenta FBiH, jer su svojim propustima doveli poljoprivrednike u nezavidnu situaciju.

"Pored opstrukcije pol joprivrednika kroz isplatu poticaja, što je nešto najbitnije, a o čemu se vodi polemika niz godina, sada imamo opstrukciju poljoprivrednika u dijelu donošenja programa koji su parlamentarci usvajanjem proračuna obvezali da ga donesu u roku od 60 dana od usvajanja proračuna. Proračun je usvojen 6. 12. prošle godine, 6. februara je istekao rok, a odbor se još uvijek nije očitovao", rekao je Pejić.

Poljoprivrednici su očekivali da ovaj problem bude riješen prošlog petka, ali je, ipak, ostavljeno za sutra, kada je i sjednica Parlamenta.

"Zakonska procedura je prekršena za više od mjesec i po dana. Prosvjed će se održati ispred zgrade Parlamenta FBiH, a paralelno s tim i blokade prometnica u nekoliko dijelova Federacije. Zasad ne želimo reći detaljno gdje će se održati blokade, ali biće to najmanje na tri mjesta", poručio je Pejić.

Pejić je kazao kako će oni koji ne budu spremni podržati isplatu poljoprivrednicima sutra biti stavljeni na 'crnu listu' poljoprivrednika i trpiće posljedice kakve su poljoprivrednici provodili ranije prema ministrima, premijeru, zgradi Vlade FBiH.

Prema njegovim najavama, na sutrašnjem protestu učestvovaće oko 1.000 poljoprivrednika.