BiH
0

U utorak nastavak suđenja Naseru Oriću

SRNA
Naser Orić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Naser Orić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Pred Sudom BiH će u utorak, 22. marta, biti nastavljeno suđenje ratnom komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku vojske Sabahudinu Muhiću, optuženim za ubistvo trojice zarobljenih Srba 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca.

U nastavku suđenja trebalo bi da budu saslužana dva svjedoka Tužilaštva BiH.

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH koji nosi oznaku "O1" rekao je na ročištu 8. marta da u iskazima koje je ranije dao Agenciji za istrage i zaštitu BiH i Tužilaštvu BiH u vezi sa ubistvima srpskih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice, iz straha nije spominjao optužene Orića i Mehića.

U nastavku unakrsnog ispitivanja odbrane, svjedok je tada putem videolinka iz Beograda rekao da su se Orića svi bojali, a da je Muhić bio "njegova jedina podrška u ratu", zbog čega se on i njega bojao, iako ga je od ranije lično poznavao.

Svjedok je potvrdio da su za smrt Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića odgovorni Orić i Muhić, i tako promijenio iskaze koje je dao 2003. i 2014. godine, u kojima ih tada nije pominjao.

Kako bi potvrdio vjerodostojnost svjedoka, tužilac Miroslav Janjić ga je upitao da li je u proteklom ratu izgubio nekog bližeg člana porodice, na šta je svjedok odgovorio da su njegovog člana porodice, koji je imao samo 16 godina, ubili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Sud BiH potvrdio je 9. septembra prošle godine tri tačke optužnice protiv Orića i Muhića za zločine nad ratnim zarobljenicima, odnosno da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.00 sati.