Dok se radi na procjeni rizika
4

U trgovinama još ima opasnog mlijeka

SRNA
Glavni federalni veterinarski inspektor Nermin Smailagić izjavio je danas da u pojedinim trgovinama još ima mlijeka "Dukat" i "Vindija" koji sadrže kancerogenu supstancu aflatoksin M1.

"Inspektori su na terenu, prikupljaju podatke. Većina trgovaca povukla je sporni proizvod. Sad se vrši procjena koliko je mlijeka ušlo u BiH, koliko se prodalo i koliko je ostalo", rekao je Smailagić.

O spornom mlijeku i bezbjednosti hrane bilo je riječi danas na sastanku predstavnika Agencije za bezbjednost hrane BiH i predstavnika nadležnih institucija Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta. Dogovoreno je da će zajednički biti učinjen dodatni napor u obrazovanju domaćih proizvođača hrane za domaće životinje prvenstveno farmera, ratara i drugih koji proizvode hranu za životinje.

Agencija za bezbjednost hrane BiH u saradnji s Agencijom za bezbjednost hrane iz Hrvatske sačiniće zajedničku procjenu za hranu koja sadrži aflatoksin M1 u mlijeku i mliječnim proizvodima, povodom posljednje afere sa mlijekom "Dukata" i "Vindije".

Na sastanku je zaključeno i da Agencija zatraži od Kancelarije za veterinarstvo BiH sve podatke kojim raspolažu da bi u saradnji sa predstavnicima nadležnih institucija sačinili što kvalitetniju procjenu rizika.

Direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH Sejad Mačkić izjavio je da će Agencija ove godine uraditi monitoring hrane na prisutnosti latoksina, pesticida i prisutnosti genetički modifikovane hrane i to će biti najbolji pokazatelj da li ima prisutnih kontaminiranih dodataka u hrani koja se uvozi u BiH.

Kada je riječ o mlijeku "Dukat" i "Vindija", Mačkić ističe da su sada za to nadležna inspekcijska i druga tijela, dok Agencija nema nadležnosti da preduzima mjere u ovom procesu.