Komentari (0)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
odlicno receno A.D. Ljudi osebi prisebi, intelektualci, o svome trosku dosli da probaju na nekakav nacin pomoci ovoj drzavi a nasi debili odmah udri bem ti po kompletnoj naciji. U svakom slucaju ako nista i ne bude od citave price barem ce turisticki potrositi koju pinku
baš zbog razmišljanja ovakvih ¨internacionala¨ i njima sličnih filozofa naša zemlja će biti bez napretka, garant. Hvala Španiiji i svim drugim zemljama koje se bar trude da nam pomognu, a nama bi bilo pametnije da se prestanemo ufuravati da smo najbolji na ovoj planeti kada to nismo niti ćemo ikada i biti.
Smatram da pogrdni komentari nisu na mjestu, pogotovo nazivati jedan narod pogrdnim imenima mislim da nije u redu. I da nisu bili najbolji u sprovodjenju tranzicije, ili tokom ostalih reformi, uvijek je pozitivno cuti necije iskustvo, pa makar ono i ne bilo uspjesno, uvijek se moze nauciti, ako nista onda na njihovim greskama koje i mi trebamo izbjegavati. Smatram da nas narod ima kompleks vise vrijednosti, a zemlja nam u raspadu, ekonomska situacija katastrofa, drustveni odnosi isto tako, samo kritikujemo, a ne hvatamo se posla da izadjemo iz "crnjaka", da ne bih koristila jos gori izraz. Ako su Spanci bili 40 godina pod diktatorom, a nisu znali osloboditi se tog rezima, zasto smo mi bolji ako svakih 40-50 godina imamo ratna desavanja i razne vidove konflikata?
glupo je pricati i ne artikulirati znatnozeljno no spanci nisu pokazali sta znaci biti fantivan ni nartubiltiran nego su u svojoj proslosti pokazali njihovi nenebistrost i sta znaci biti artivan no sta smo zakljucili biti zao ili invikativan je isto zapamtite to!
istinu zboris helem neise
ma da nam dodje neznamnijako, nama ne bi valjalo jer mislimo da smo svu pamet ovog svijeta popili (a nismo).
ja predlazem da se oni lijepo napuse kurca, ako ce nas narod koji je pustio da ga guzi jedan kreten 40 godina uciti pameti i demokratiji, onda dabogda mi nikad demokrate ne bili... tito je bog alah bio za njih, kamo srece da nije bilo rata, sad bi im standard nabijali!
a sta to ex-yu nije imala npr. 1988, a da je to spanija imala? ne znam tacne cifre (nisam siguran da li je rast bio 3% ili 4,8%), ali znam da smo u zlatno doba ante markovica imali pticijeg mlijeka!! mi smo tada imali i koridu, a oni nikad nece imati cevape!! mislim, dragi moj ja, da ti poredjenje nije sasvim ispravno, jer nas najveci problem je taj sto su nakon tiite na prijestolje sjeli milosevic i njemu slicni zlocinci, a za taj problem moramo mi sami naci rjesenje - tu nam ni sto spanija sa svim svojim kraljevima ne moze pomoci.
Tito je umro samo pet godina nakon smrti Franka i ako uporedimo napretke Spanije i bivse YU, mislim da mnogo toga mozemo da naucimo. Danas je Spanija clan UE, sa deficitom 0%, i sa rastom od 3%. Istina je da ima problema sa ETA-om , ali ako uporedimo zrtve BIH rata i rezultatima Baskijskog terorizma, mislim da imamo mnoga toga da naucimo.
pa bolje da su napravili retrospektivu almodovarovih filmova
pa spanija samo sto se ne raspadne i ko oni nama nesta trebaju pricati :) koja ironija
mozda u neka doba u dom policije upadnu pajtonovci u kostimima spanske inkvizicije!
ako je glavna poruka ovog spektakla da je spanija svoju tranziciju sprovela zahvaljujuci njihovom kralju, huanu karlosu, onda poseri tu konferenciju! jer sta nam onda vrijedi njihova prica, kad mi nemamo kralja, niti cemo ga imati?!? osem toga, pricu da je spanija "uspjesno zavrsila svoju tranziciju iz autoritarnog drustva ka demokratiji" mozda nebi bilo lose provjeriti medju baskima ili kataloncima - bas me zanima sta bi oni rekli na to! naime, nije da mi nije drago cuti spansku lekciju iz proslosti, ali superlativi kojima je spanska tranzicija okicena u ovom textu mi izgledaju kao poprilicno pretjerivanje i kao odvratna matrica po kojoj demokratski i civilizirani europejci dolaze da uce nas glupe i zaostale bosance - takav stav naprosto moramo sasjeci u korjenu!!
as asd asd