BiH
0

U Sarajevu počinje dvodnevna konferencija o španskoj tranziciji

Klix.ba
U četvrtak i petak, 11. i 12. decembra u sarajevskom Domu policije odrzaće se velika konferencija pod nazivom 'Tranzicija ka demokratiji i integracija Španije u Evropsku uniju. Doprinos budućnosti Bosne i Hercegovine.'

Otvaranje konferencije zakazano je za četvrtak 11.12. u 9 sati u svečanoj sali Doma policije.

Cilj konferencije je da detaljno predstavi model španske tranzicije, uz pokušaj da se neka od uspješnih rješenja primjene i u aktuelnoj bosanskohercegovačkoj tranziciji.

Konferencija se događa u mjesecu u kojem Španija slavi 25 godina od uspješnog završetka procesa tranzcije započetog nakon smrti Franca i okončanog izglasavanjem španskog Ustava 6. decembra 1978. koji je ovu zemlju uveo u eru demokratije nakon više od 40 godina diktatorskog režima generala Franca.

Povodom ove godišnjice, u Španiji se ovih dana dešava veliki broj kulturnih događaja, manifestacija i parada, a u svim španskim medijima ova je godišnjica centralna politička tema.

Tokom dva dana trajanja konferencije u Sarajevu, u sklopu različitih sesija koje obrađuju teme poput političke i ekonomske tranzicije, razvoja lokalnih autonomija, vanjske politike u toku tranzicije, integracija u Evropsku uniju, itd., više od 35 govornika, najviših zvaničnika i eksperata iz Španije i BiH prezentirat će, svako za sebe, osnovne aspekte tranzicije u ove dvije zemlje.

Španska tranzicija se danas smatra paradigmom uspješnog 'prelaza' iz autoritarnog u demokratski sistem. Španska drzava se mirno i gotovo 'bezbolno' razvila iz autoritarnog režima u čvrstu i stabilnu parlamentarnu demokratiju, uključila se u Evropsku uniju, prihvatila euro, postala je zemlja lider u pomoći zemljama u razvoju i globalni investitor. Španska ekonomija, nekada zatvorena i protekcionisticka, sada proizvodi više automobila od Velike Britanije i stvara nova radna mjesta brže od Amerike. Najveće zasluge za ovakav razvoj Španije imao je kralj Juan Carlos, naročito u prvim godinama svog vladanja kada je, nakon Francove smrti, ustoličio sebe kao nosioca svih demokratskih promjena u Španiji.