Vandali na djelu
43

U Sarajevu od 164 aparata za zvučnu signalizaciju na semaforima uništeno njih 66

V. K.
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta podijelio je fotografiju na kojoj se može vidjeti uništeni zvučni aparat koji olakšava prelazak ulice slijepim i slabovidnim licima.

Kako je objasnio ministar, u Sarajevu su na semaforima postavljena ukupno 164 zvučna aparata, ali dosta njih je uništeno.

"Od 164, uništeno je 66 aparata. Taj broj je bio i veći. Aparate ćemo zamijeniti i popraviti, to je naša dužnost. Međutim, krajnje je vrijeme da počnemo popravljati sami sebe. Ovo je sramota", poručio je Šteta.

Zvučna signalizacija slijepim osobama olakšava kretanje po gradu jer zahvaljujući njoj znaju kada trebaju preći ulicu. To znači da im pratnja nije nužna, kao i da ne moraju nikoga pitati kada je na semaforu zeleno svjetlo za pješake, a da pri tome strahuju da će biti povrijeđeni.

Problem uništavanja zvučnih aparata koji se nalaze u blizini semafora u Sarajevu traje već godinama, a vlast i pored evidentiranja problema još uvijek nije uspjela pronaći adekvatno rješenja za zaštitu ovih uređaja, ali i za adekvatno sankcionisanje onih osoba koje uništavaju zvučnu signalizaciju.