Radničko nezadovoljstvo
25

U Sarajevu će sutra protestovati i Sindikat metalaca FBiH

B. R.
Sindikat metalaca FBiH će protestovati pred zgradom entitetske vlade (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sindikat metalaca FBiH će protestovati pred zgradom entitetske vlade (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine za sutra je najavio proteste ispred entitetske vlade. Ranije su prvomajski protest najavili rudari i radnici u trgovini.

Kako su saopćili iz Sindikata metalaca FBiH, protest će biti organizovan uz poštivanje epidemioloških mjera. Okupljanje radnika će početi u 11 sati na Trgu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), gdje će položiti cvijeće na spomen-obilježju Đuri Đakoviću.

Zatim će pješačiti do zgrade Vlade FBiH koja se nalazi u sarajevskom naselju Pofalići. Dolazak na ovu lokaciju je predviđen u 11:30 sati. S obizrom na to da se u istoj zgradi nalazi i sjedište kompanije Energoinvest, položit će cvijeće i pred spomen-obilježjom osnivaču ove kompanije Emeriku Blumu.

Poručili su da su njihovi zahtjevi ujedno i zahtjevi svih industrijskih sindikata u Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, a to su:

  • "Hitno i bez odgađanja utvrđivanje najniže plate u FBiH, čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate u FBiH, bez naknada koje nemaju karakter plate (topli obrok, naknada za prijevoz, regres);

  • Hitno i bez odgađanja osloboditi privredu nepravedno visokih nameta, tj. opterećenja na platu koja u FBiH iznose skoro 70 posto;

  • Apelujemo na nadležne institucije, tj. na krizne štabove, kako federalne tako i kantonalne, da u skladu sa svojim ovlastima i odgovornostima uvrste radnike realnog sektora, naročito metalne industrije, u skupinu populacije našeg stanovništva, koja bi imala visoki prioritet u provođenju imunizacije, napominjući da su prvi prioritet zdravstveni radnici i tzv. ranjive skupine našeg društva;

  • Hitno i bez odgađanja pokrenuti aktivnosti u vezi s počinjanjem pregovora za usaglašavanje i zaključivanje kolektivnog ugovora."

Naglasili su da će broj prisutnih na protestima biti ograničen zbog pandemije koronavirusa te da su dobili podršku Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, Samostalnog sindikata elektroenergetskih radnika FBiH, Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH, Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine, Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala Bosne i Hercegovine.

Iz Sindikata metalaca FBiH su čestitali Dan rada pozvavši da se iznađu problemi za radnike u ovom entitetu.