BiH
0

U RS-u penzija ni 40 posto prosječne plaće

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Republici Srpskoj sutra počinje isplata augustovskih penzija za korisnike tamošnjeg Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, i kao i prethodnih mjeseci, nije se mijenjao iznos najniže od 160 i prosječne penzije od 320 maraka.

I dalje je to svega 39,5 posto prosječne plaće u RS-u.

Budući da Fond PIO RS-a grca u gubicima, a naplata doprinosa nije na zadovoljavajućem nivou, kod komercijalnih banaka se mjesečno zadužuju za oko 40 miliona da bi bili isplaćeni mjesečni čekovi najstarijoj populaciji.

Direktor Fonda PIORS-a Mladen Milić i nadležni u resornom ministarstvu RS-a spas od ovih kratkoročnih kreditnih zaduženja, čija kamata opet pada na teret svih poreznih obveznika, pa i penzionera, vide opet u novom zaduživanju.

Ovaj put, dugoročnom, pa je nedavno Fond PIO dobio od Vlade RS-a saglasnost da se dugoročno zaduži do 70 miliona maraka da bi održao tekuću likvidnost.

Na kraju prošle godine Fond PIORS-a imao je akumulirani deficit od 190 miliona maraka.

Dugoročnim zaduženjem ne rješava se problem deficita, već problem trenutne likvidnosti, jer se Fond PIORS-a u posljednje dvije godine kratkoročno kreditno zaduživao svakog mjeseca.

“Mi po tom osnovu povlačimo oko 40 miliona maraka mjesečno i zato isplata penzija u RS-u traje i po nekoliko dana. Počnemo 10. u mjesecu, a rekord je bio u maju kada smo isplatu završili 27.ili 28.maja, priznao je nedavno Milić.

Kako je sutra subota, penzioneri koji čekaju poštare da im dostave penziju, mogu im se nadati tek od sljedeće sedmice.