BiH
0

U Parlamentu FBiH rasprava o rebalansu federalnog budžeta

FENA
U Sarajevu je u petak započela vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH sazvana radi rasprave o prijedlogu federalne vlade za rebalans ovogodišnjeg entitetskog budžeta.

Predloženi rebalans obrazložili su poslanicima federalni premijer Nedžad Branković te dopremijer i ujedno ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

Predviđeno je uvećanje budžeta za 140 miliona KM u odnosu na dosadašnji iznos, i to je, prema premijerovim riječima, prvi korak ka potpunoj kompatibilnosti budžetskih pozicija s usvojenim programom rada Vlade za njen mandatni period.

Ukoliko povećanje odobri Parlament FBiH, budžet će iznositi 1.575.716.529 KM, dok je aktuelni 1.435.644.600 KM. U odnosu na budžet iz 2006. rebalansirani je predložen u iznosu većem za 436,1 milion KM.

Najveći prihodi u dosadašnjem iznosu budžeta su od indirektnih poreza, budžetska likvidnost je dosad bila uredna i trebalo bi da tako bude i dalje, riječi su ministra Bevande.

Iznos za tekuće rezerve rebalansom je predložen za 30 miliona KM više.

Pri izmjenama i dopunama budžeta primarno je vođeno računa o sektorima socijalne zaštite, gdje je došlo do najveće preraspodjele novca, zatim o boračkoj zaštiti te o razvoju Federacije BiH, izjavio je premijer Branković.

Vlada je uzela u obzir amandmane poslanika oba doma federalnog parlamenta, predložene još početkom godine kada je u Parlamantu razmatran aktuelni iznos budžeta, pa je za Federalno ministarstvo zdravstva predvidjela 1.850.000 KM za uplatu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na revolving osnovi, a Kliničko-bolničkom centru (KBC) Mostar dva milona KM.

Transfer za invalidnine ratnih vojnih invalida povećan je za 24 miliona KM, za neratne invalide povećanje je 74 miliona, transfer za izbjeglice za pet miliona, a dodatna dva miliona predviđeno je rebalansom za razvoj poduzetništva i obrta.

Za obrazovanje je predviđeno povećanje od 500.000 KM, koliko i za fond za studente, zatim dva miliona za kulturu i milion za nauku od značaja za Federaciju BiH te 500.000 KM za institucije nauke.

Transfer za deminiranje povećan je za milion KM, dok je 40 milona kao kapitalni grant namijenjeno Federalnoj direkciji za ceste za nekoliko velikih projekata cestovne infrastrukture.

Za izgradnju tvornice urinarnih kesa, odnosno za upošljavanje 170 invalidnih osoba, bit će izdvojeno 500.000 KM, obrazloženo je.

Premijer Branković nazvao je ovaj dan svečanim jer, Parlament je prvi put u prilici da razmatra povećanje budžata za 140 miliona KM.

Vlada će najvjerovatnije još jednom u toku godine predložiti rebalans, a nastojat će da već krajem oktobra uputi u parlamentranu proceduru pridjelog budžeta za 2008. najavio je.

Očekuje se da će poslanici Predstavničkog doma podnijeti danas veći broj amandmana na predloženi tekst rebalansa budžeta.