BiH
0

U Općoj bolnici Sarajevo besplatni ultrazvučni pregledi srca

FENA
Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo u saradnji s "Mojom klinikom" i Ljekarskom komorom organizirat će u petak besplatne ultrazvučne preglede za stotinu osoba.

Toga dana, stotinu pacijenata starijih od 50 godina u Općoj bolnici imat će priliku obaviti screening ultrazvučni pregled srca s procjenom snage srčane kontrakcije (mjerenje EF).

Iz Opće bolnice ističu da se zainteresirani za taj pregled mogu javiti u prostorije "Moje klinike", Opću bolnicu "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo te u JU Apoteka Sarajevo na lokalitetu Marijin Dvor i Čengić Vila, te na telefone (033) 942 640, 942 641 i 942 642.

Stručnjaci navode da su srčana oboljenja vodeći uzrok smrtnosti u svijetu i jedan od ključnih faktora za njihovo uspješno liječenje jeste prepoznavanje asimptomatskih pacijenata.

Ultrazvučni pregled srca pruža direktan uvid u dimenzije srčanih šupljina, snagu srčanog mišića te funkciju zalistaka koji su odgovorni za pravilno kretanje krvi kroz organizam.

Da bismo sačuvali srce potrebno je voditi zdrav život što podrazumijeva pravilnu i umjerenu ishranu, fizičku aktivnost, izbjegavanje konzumiranja nikotina i alkohola te redovne kontrole.