Potvrđeno za Klix.ba
68

Bogić Bogićević imao moždani udar, smješten na Odjelu neurologije Opće bolnice u Sarajevu

V. K.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Nekadašnji član Predsjedništva SFRJ i dugogodišnji istaknuti bh. političar Bogić Bogićević doživio je moždani udar te je smješten u Opću bolnicu, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako saznajemo, Bogićević je smješten na Odjel za neurologiju Opće bolnice u Sarajevu te prima potrebnu terapiju za stabilizaciju stanja koje je u ovom trenutku ozbiljno.

Zbog narušenog zdravlja, Bogić Bogićević je i 2021. godine bio smješten na Odjelu za internu medicinu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu", ali je vrlo brzo otpušten nakon što mu se stanje stabilizovalo.

Bogićević je bio član redsjedništva SFRJ od 1989. do 1991. godine. Učesnik je historijske sjednice Predsjedništva SFRJ koja se održala 12. marta 1991. godine, kada je ovaj organ odlučivao o uvođenju vanrednog stanja u SFRJ.

Formalno, vojni vrh je predlagao podizanje borbene spremnosti, ali je stvarni cilj bio državnim udarom uvesti vojnu upravu u Sloveniji i Hrvatskoj te vojno-političkim mjerama srušiti političko vodstvo u Bosni i Hercegovini.

Bogićević je glasao protiv. Promiloševićevski članovi Predsjedništva SFRJ računali su na njegov glas jer je Srbin, ali na njihovo iznenađenje Bogićević je dao glas protiv. Taj je glas prevagnuo, čime je spriječena vojna intervencija JNA. Tada je poručio: "Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji".

U novijoj političkoj historiji, Bogićević je bio i u utrci za poziciju gradonačelnika Sarajeva.