Promocija knjige
58

U Mostaru predstavljen "Tuđmanov haški profil": "Oluja" je stvorila Republiku Srpsku

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U organizaciji Mostarskog kruga u utorak je u Mostaru upriličena promocija knjige "Tuđmanov haški profil, Udruženi zločinački pothvat na BiH", autora Ive Komšića, koji je bio ratni član Predsjedništva RBiH i sudjelovao u pregovorima o miru u BiH do Dejtona.
U prepunoj dvorani Centra za kulturu Mostar uz autora su govorili Dragan Markovina, Edin Batlak, Milan Jovičić i Alija Behram, a rečeno je kako je razgovor o toj temi u Mostaru iznimno značajan iz konteksta današnjeg vremena, što je potvrdio i sam autor, koji je zahtijevao da se promocija nakon glavnog grada održi u Mostaru.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Kako već zaključuju neki ugledni historičari i analitičari društvenih zbivanja, knjiga će postati obavezno i relevantno štivo za proučavanje savremene historije Bosne i Hercegovine", kazao je Behram.

Naglasio je kako je knjiga rađena i utemeljena na arhivskoj građi koja ne odstupa od onoga što je Haški sud ustanovio i utvrdio, izdvajajući jedan od brojnih citata o knjizi.

"Upravo i najvećim djelom na temelju obimnog arhiva da neoborivim dokazima, koji dobrim djelom izvorno potiču iz ureda bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, autor Ivo Komšić u knjizi jasno upire prstom, kada zaključuje, da je u Hagu udruženi zločinački pothvat zacrtan u predsjednikovom kabinetu i da je Herceg-Bosna formirana radi podjele države BiH", kazao je Behram izdvajajući dijelove recenzije o knjizi.

Historičar, pisac i kolumnista Dragan Markovina, koji je rođen u Mostaru, a živi i radi u Splitu, gdje aktivno prati sva dešavanja u BiH i Hrvatskoj, ali i šire, ističe da ova knjiga dolazi u času koji je u Hrvatskoj prilično čudan po pitanju odnosa naslijeđa prema onome čime se ova knjiga bavi.

"Ova knjiga je zapravo prijelomna s obzirom na to da govori o svemu onome što nas je dovelo do ovoga u čemu danas živimo, na jedan vrlo konkretan način prateći dokumente s Haškog suda i kombinirajući s osobnim iskustvom Ive Komšića, koji je bio akter tih događaja. Zanimljiva je posebno u nekoliko stvari, jedna je da su ti spisi u pregovorima u kojima je on sudjelovao, a druga prijelomna stvar je što nisam vidio da je iko do sada javno iznio, a piše u knjizi gdje on tvrdi da je 'Oluja' stvorila Republiku Srpsku. To vrlo komentirano objašnjava i mislim da će to teško neko opovrgnuti i zato mislim da će ova knjiga suštinski biti prešućena u hrvatskoj javnosti", kazao je Markovina za Klix.ba komentirajući knjigu Ive Komšića.