BiH
0

U maju počinje sanacija Saburine kuće u Sarajevu

Klix.ba
Prva faza sanacije i restauracije Saburine kuće počet će u maju i trajat će 60 radnih dana.

Definisano je to danas u ugovoru o prvoj fazi sanacije Saburine kuće kojeg su danas potpisali predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika Kantona Sarajevo, Općine Stari Grad i firme “Marušić”, koja će biti izvođač radova.

Načelnik Hadžibajrić je istakao kako će prva faza sanacije Saburine kuće koštati 75.000 KM, što je i osigurano u budžetu za ovu godinu.

"Kompletna rekonstrukcija ovog objekta koštat će od 150.000 do 170.000 KM. Ukoliko bi se i Ministarstvo kulture i sporta FBiH uključilo u ovaj projekat Saburina kuća mogla bi biti sanirana u ovoj godini. Ako ne bude podrške iz Ministarstva Općina će u narednoj godini planirati novac za okončanje projekta sanacije Saburine kuće”, pojasnio je Hadžibajrić, podsjetivši kako je Općina Stari Grad prošle godine s 23.000 KM finansirala izradu projektne dokumentacije, a da je Zavod za zaštitu spomenika KS proveo tendersku proceduru i odabrao izvođača radova.

U ime Zavoda ugovor je potpisao Munib Buljina, direktor, a u ime firme “Marušić”, njen direktor Franjo Marušić.

Saburina kuća je izgrađena u 18. stoljeću namjenski kao porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom. Mirazom je došla u posjed porodice Žiga. Kuća je prvobitno bila izgrađena kao stambeni kompleks, koji se sastojao od ženske i muške kuće, dvorišta, bašte i pomoćnih objekata. Saburine kuće je restaurirana u ljeto 2005. i 2008. godine, ali nisu bili obuhvaćeni svi dijelove objekta, pa je kuća u prilično lošem stanju, naročito podovi, stropovi, mobilijar i vanjski dvorišni zid.