Tišina u Kozarcu
25

U Kamičanima klanjana dženaza za dvije žrtve zločina u Prijedoru, Kavazović pozvao na jedinstvo

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora danas je klanjana kolektivna dženaza za dvije identifikovane žrtve zločina s elementima genocida koji se dogodio na području Prijedora i doline Sane.

Više hiljada građana Bosne i Hercegovine prisustvovalo je klanjanju kolektivne dženaze za Ferida Sikirića iz Hambarina i Izeta Mešića iz Zagrada koji će nakon 31 godinu pronaći vječni smiraj.

Nakon vjerskog programa koji je počeo u 12 sati klanjan je podne namaz nakon čega je dženazu predvodio reisul-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović.

On je danas u Kamičanima kazao da zabrinjava činjenica da je još uvijek veliki broj zločinaca na slobodi i da veliki broj predmeta još uvijek stoji u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

"Ono što je primjetno jeste da još uvijek veliki broj osoba nije pronađeno, koja su ubijena u zločinima i genocidu, to je nešto nedopustivo nakon svih ovih godina. Smatram da je ovo nedopustivo i da u moralnom smislu naše društvo nije položilo ispit. Ako možemo govoriti o moralu nije ga bilo devedesetih godina, nema ga ni danas, to zabrinjava. Mislim da svakog normalnog čovjeka, koji ima imalo svijesti i savjesti o onome što se događalo, trebalo bi da zabrine ova činjenica da veliki broj predmeta, zločinaca koji su na slobodi, nije procesuiran i da veliki broj ljudi koji trebaju biti sahranjeni, ukopani, još čeka na to", kazao je Kavazović te dodao:

"Koliko će to trajati ne znam, ali znam da bi svi trebali dići glas protiv toga i obračunati se sami sa sobom. Ovo je obračun sa svima nama, ne samo za zločincima, nego i sa nama koji tome svjedočimo i šutimo na sve to."

Nakon dženaze namaza Kavazović je pozvao političare na jedinstvo u vrijeme kada se dušmani ne libe govoriti da bi slične zločine ponovili, a čestite među Srbima je pozvao da im kažu gdje se nalaze posmrtni ostaci ubijenih.

Iz Instituta za nestale osobe BiH su kazali da su posmrtni ostaci ovih žrtava ekshumirani prilikom otkrivanja masovnih grobnica Hrastova Glavica i Jakarina Kosa.

Posmrtni ostaci Ferida Sikirića ekshumirani su 1998. godine iz masovne gorbnice Hrastova Glavica i on će danas biti ukopan na šehidskom mezarju Hambarine, dok su posmrtni ostaci Izeta Mešića pronađeni 2001. godine na lokalitetu Jakarina Kosa i on će danas biti ukopan na Šehidskom mezarju Skela. Njega će u mezar danas spustiti brat Mirzet Mešić kojem su ubijena četiri brata i otac.

Mnoge porodice ni danas nemaju informacije o svojim najmilijim, a muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić apelirao je porodicama, koje su pronašle posmrtne ostatke svojih najmilijih, da ne odgađaju dženaze.

Na području Prijedora ubijeno je 3.172 civila, od čega 256 žena i 102 djece.