BiH
0

U Jajcu obilježeno drugo zasjedanje AVNOJ-a

FENA
Muzej AVNOJ-a u Jajcu
Muzej AVNOJ-a u Jajcu
Centralna manifestacija "Dani AVNOJ-a 2013" održana je u subotu u Jajcu u povodu obilježavanja 70 godina od Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije - AVNOJ-a.

Skupu su prisustvovale delegacije saveza, antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (NOR) država bivše Jugoslavije koji su prigodnim obraćanjem ukazali na značaj tog događaja.

Danas, 70 godina poslije okupljeni u Jajcu na mjestu gdje se historija događala i gdje se ogleda u svijetlim činjenicama antifašizma i narodnooslobodilačkog rata, ovo okupljanje je poruka i potvrda želje i odlučnosti da se ukaže na vrijednosti koje treba cijeniti, na događaje koji su obilježili historiju regiona.

Uime domaćina i organizatora obilježavanja 70. godišnjice AVNOJ-a predsjednik Saveza SABNOR-a u BiH Josip Baotić istaknuo je da su antifašisti BiH zabrinuti za trenutnu situaciju u našoj državi i zato koriste svaku priliku da obilježe značajne datume iz prošlosti i podsjete vladajuće strukture na nužno vraćanje tim vrijednostima ali i da im stave do znanja da će se za njih boriti sve dok budu živi i u toj borbi tražiti saveznike u svim ljudima dobre volje.

Na današnjoj svečanosti delegacija SUBNOR-a Slovenije uručila je medalju Enesu Milaku, historičaru i bivšem direktoru Muzeja AVNOJ-a u Jajcu za doprinos u obnovi te institucije kulture.

Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a osnovan je prije 60 godina s namjerom da čuva kolektino sjećanje na doprinos pobjedi nad fašizmom.

U okviru manifestacije položeno je i cvijeće na Spomen fontanu u Jajcu posvećenu AVNOJ-u.

Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano je 29. novembra 1943. u Jajcu, u današnjem muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

Džordže Andrejević Kun dekorisao je salu za 142 delegata koji su 29. novembra počeli zasijedanje intoniranjem himne "Hej Sloveni". Zasjedanje je zatvorio Ivan Ribar.