BiH
0

U Iranu ispod ruševina grada Bama pronađeno 200 živih

Klix.ba
Ispod ruševina grada Bama na jugoistoku Irana, srušenog u petak u snažnom potresu, pronađeno je 200 preživjelih, izvijestila je u danas državna novinska agencija IRNA.

Prema istom izvoru, preživjeli su pronađeni "zahvaljujući posebno obučenim psima i savremenim uređajima domaćih i stranih spasilačkih ekipa". U samom Bamu je, prema procijeni guvernera pokrajine Kerman, poginulo 10.000 od 90.000 stanovnika. U širem je području, prema privremenim brojkama, živote izgubilo oko 20.000 ljudi, a strahuje se da će ta brojka i dalje rasti. Do sada je u ruševinama pronađeno oko 15 hiljada tijela.

Jasper Land, voditelj UN ovog tima za pomoć Iranu doputovao je u grad Bam i s predstavnicima iranske vlade predvodi međunarodne spasilačke timove. "Sigurno je vrlo loša situacija i još uvijek nemamo jasnu sliku onoga što se dogadja. Trenutačno imamo 22 spasilačke ekipe koji traže moguće preživjele, no, moje je mišljenje da ćemo se vrlo brzo morati preorjentirati na osiguranje skloništa, hrane i lijekova za preživjele kaže Lund za Radio Slobodna Evropa. I dok spasilačke ekipe pokušavaju pronaći preživjele pod ruševinama gradom odjekuje oplakivanje žrtava.