BiH
0

U Briselu završeni pregovori BiH i Evropske komisije o ekonomskim pitanjima

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U Briselu je danas završen i drugi dan pregovora u okviru 4. Ekonomskog dijaloga između Evropske komisije i BiH. Prema riječima ministra finansija u Vladi Republike Srpske Aleksandra Džombića RS je u Briselu vodila potpuno ravnopravan dijalog sa Evropskom komisijom.

„Republika Srpska je u Briselu vodila potpuno ravnopravan i uspješan dijalog. Imali smo šta da kažemo i prezentujemo. Imali smo odgovore na sva pitanja koja je pred nas postavila Evropska komisija. Predstavljanjem postignutog napretka u prošloj godini RS je dala odgovore na sva pitanja koja je postavila Evropska komisija“, saopćeno je iz Ministarstva finansija RS-a

Prvog dana pregovora tim iz RS-a, na čelu sa ministrom Džombićem, predstavio je uspjehe koje je RS postigla na polju smanjenja javne potrošnje, ostvarenje budžeta i budžetskog suficita, kao i ostale parametre fiskalne stabilnosti, smanjenje javnog duga i izmirenje obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

„U okviru prvog dana pregovora predstavili smo model reforme penzionog sistema i uspjeh koji smo ostvarili u procesu privatizacije u 2007. godini. Također smo predstavili uspjeh u pocesu „Giljotine propisa“ i definirali naredne korake u ovom pravcu, a sve sa ciljem unapređenja ambijenta za domaće i strane investitore. Predstavili smo i budući model privrednih sudova u RS-u koji po našem mišljenju treba da budu ključni u rješavanju privrednih sporova i stvaranju povoljnijeg privrednog ambijenata“ izjavio je Džombić.

Drugog dana pregovora predstavnici iz RS-a predstavili su postignute rezultate na polju statistike i interne revizije.

„RS u BiH praktično ima najviše uspjeha u procesu interne revizije. Danas smo imali izlaganje gdje smo ukazali da je RS značajno odmakla u ovom procesu. Naime, u 2007. godini usvojen je Zakon o internoj reviziji, koji uvodi još jedan vid kontrole upravljanja javnim sredstvima, i u toku je praktično imenovanje internog revizora odnosno rukovodioca jedinice koji će voditi ovaj sektor u Vladi“ istakao je Džombić.

„Veoma sam zadovoljan izlaganjima koje je tim iz RS-a imao i postignutim uspjehom u Brisleu u ova dva dana“ naglasio je ministar finansija RS-a.