Projekat EU
13

U BiH za 10 godina nove domove dobilo blizu 10 hiljada izbjeglica, raseljenih lica i povratnika

S. Š.
Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH
Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH
U sklopu Regionalnog stambenog programa (RSP), u posljednjih 10 godina su osigurana trajna stambena rješenja za oko 10.000 izbjeglica, interno raseljenih osoba i povratnika u Bosni i Hercegovini, koji su dobili ključeve svojih novih domova.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Johann Sattler, otvorio je danas završnu RSP konferenciju u Sarajevu, koja je okupila predstavnike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije - zemalja koje su prije deceniju udružile napore u implementaciji programa čiji je cilj doprinos rješenju raseljavanja stanovništva iz 1990-ih na području bivše Jugoslavije.

Provedbu programa je podržala šira međunarodna zajednica sa ukupno 294 miliona eura. Evropska unija je najveći donator sa oko 238 miliona eura bespovratnih sredstava.

"Sretan sam da je Evropska unija najveći donator RSP-a i da je omogućila oko 80 posto svih sredstava. Ovaj program je prilično impresivan: oko 11.000 porodica je dobilo nove domove odnosno oko 36.000 osoba u četiri zemlje. Od toga je u Bosni i Hercegovini oko 10.000 osoba imalo koristi od ovog programa. Osim što su ove porodice dobile ‘četiri nova zida’ - kuće i stanove koji su napravljeni po najvišim standardima - za ove porodice je to često značilo ključ za novi život gdje ponovo mogu da učestvuju u ekonomskom, socijalnom i kulturnom životu njihovih zajednica", rekao je ambasador Sattler.

Dodao je i da kako se završava desetogodišnji regionalni program, ostaje još oko 300 porodica koje trebaju pomoć i pozvao je vlasti da završe izgradnju njihovih novih domova. Zahvalio se i svim partnerima koji su doprinijeli RSP-u, kao i donatorima.

Regionalni stambeni program je jedinstveni program obnove koji, zahvaljujući političkoj odlučnosti i odgovornosti koje su demonstrirali predstavnici četiri zemlje, može poslužiti kao model za uspješnu saradnju i progres.

Današnju konferenciju su zajednički organizovali predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske, Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije.