65. godišnjica
0

U BiH obilježen dan Ujedinjenih nacija

FENA
Povodom obilježavanja 65. godišnjice UN-a, u godini koju je Evropska unija proglasila godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, tim UN agencija u BiH skreće pažnju javnosti na probleme djece sa posebnim potrebama.

Kako se ističe u saopćenju Ureda rezidentnog koordinatora UN-a, djeca sa invaliditetom posebno su izložena riziku siromaštva i socijalne isključenosti prema podacima iz Izvještaja o napretku u realizaciji Milenijumskih razvojnih ciljeva iz 2010. godine, kao i djeca bez roditeljskog staranja, djeca Romi i raseljena djeca.

U Izvještaju se navodi da je siromaštvo jedan od vodećih uzroka uskraćenosti kod djece u BiH, pogotovo u smislu razvoja i obrazovanja.

BiH je potpisnica UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom koja uključuje zaštitu prava djece sa invaliditetom, jednak pristup obrazovanju, pravo na zdravstvenu njegu i rehabilitaciju, ukidanje diskriminacije na tržištu rada, prava na adekvatan životni standard i socijalnu zaštitu, pravo na jednako učešće u javnom životu, pravo na učešće u sportskim i kulturnim aktivnostima.

Pitanja siromaštva i socijalne uključenosti djece i odraslih su sastavni dio mandata svih agencija u BiH.

U skladu sa tim, UN-ova definicija dječijeg siromaštva, koja navodi da su djeca koja žive u siromaštvu uskraćena za materijalne, duhovne i emocionalne resurse koji su im potrebni za opstanak, razvoji i napredak, što onemogućava da uživaju svoja prava, ostvare svoj puni potencijal ili učestvuju kao punopravni i ravnopravni članovi društva, bila je polazna tačka za ovogodišnje aktivnosti obilježavanja 24. oktobra.

Tim UN-a u BiH u saradnji sa Općinom Srebrenik posjetio je jučer Udruženje za pomoć djeci sa posebnim potrebama Srebrenik, kako bi im pružio podršku nabavkom nužnih sredstava za rad u vidu didaktičkih sredstava za inkluzivnu nastavu, računara, kao i specijalizovanog namještaja za potrebe djece.

Uposlenici UN-a obišli su i domove djece sa posebnim potrebama, koja nisu u mogućnosti učestvovati u programima Udruženja u cilju resocijalizacije i pomoći uključivanja djece u društvo.

Tokom posjete Srebreniku, Haris Hajrulahović, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u ime svih UN agencija u BiH je rekao kako je prije deset godina više od 170 zemalja svijeta kazalo da zajedno moramo i možemo pomoći iskorjenjivanju siromaštva, spriječavanju diskriminacije i razvoju društva, ne zanemarujući nikoga.

-Pozivam sve građane/ke da djeluju u svojim zajednicama, te omoguće uključenost i ravnopravnost sve djece i svih ljudi. Djeca Srebrenika su svugdje oko nas. Ne smiju i ne trebaju biti neprimjetna. Naša se ljudskost mjeri time kakvi smo prema drugima, nego razumijemo li jedni druge, štitimo li najosjetljivije. To nas čini potpunima, to nas činim ljudima, dodao je Hajrulahović.

Danas je za djecu iz Udruženja organizirana posjeta Sarajevu, dok će sredstva prikupljena na aukciji fotografija bh. fotografa, planiranoj za 25. oktobar, također biti namjenjena poboljšanju kvaliteta života djece sa specijalnim potrebama Srebrenika.

Svake godine, širom svijeta obilježava se 24. oktobar, dan Ujedinjenih nacija. BiH je 22. maja 1992. godine pristupila svjetskoj organizaciji kao 177. zemlja članica.

Od 1996. godine, kada se završila misija UN-a u BiH, UN je prisutan kroz rad više od dvanaest UN-ovih agencija, od kojih svaka ima cilj da pomogne BiH da se razvije u prosperitetnu državu, saopćeno je.