Zemlja u kojoj je trudnoća željena
46

U Banjoj Luci i Sarajevu obilježen Svjetski dan kontracepcije

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
Aktivisti “Asocijacije XY” danas su na Trgu Krajine u Banjoj Luci, kroz više aktivnosti i pod motom "BiH – zemlja u kojoj je svaka trudnoća željena“ obilježiti Svjetski dan kontracepcije.

Desetine volontera “Asocijacije XY” su kroz interaktivne radionice na otvorenom, pod nazivom "Uči gdje stigneš“ i dijeljenje promotivnog i edukativnog materijala prenijeli javnosti ovogodišnji slogan manifestacije.

Ulična akcija, koja je osim Banje Luke organizovana i u Sarajevu, trajala je od 12 i 15 sati.

“Pod motom 'BiH – zemlja u kojoj je svaka trudnoća željena' SDK 2012 se fokusira na potrebi da mladi unaprijed razmisle i da na taj način u svoje planove za budućnost ugrade i kontracepciju kako bi prevenirali neplanirane trudnoće i spolno prenosive infekcije”, naveli su u “Asocijaciji XY”

Jedna od centralnih aktivnosti bio je i današnji sastanak u glavnom gradu BiH o temi “Siguran pristup sredstvima za zaštitu reproduktivnog zdravlja – promoviranje nacionalnog vlasništva“.

Na skupu su predstavljeni rezultati istraživanja sprovedenog tokom prošle godine od strane Međunarodne federacije za planiranje porodice, koje se tiče analize o planiranju porodice i reproduktivnog zdravlja u sedam zemalja Istočne Evrope i Centralne Azije s fokusom na BiH.