BiH
44

U akciji "Šetač" oduzeta droga vrijedna 1,4 miliona KM

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U međunarodnoj policijskoj akciji protiv narkomafije, pod nazivnom “Šetač”, uhapšeno 48 osoba, od kojih je 18 iz BiH, a jedno lice ima i državljanstvo Hrvatske i BiH, saopćili su danas na zajedničkoj pres-konferenciji u Trebinju predstavnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Tužilaštva BiH i Centra javne bezbjednosti Trebinje, kao i oficir za vezu Ambasade Hrvarske u BiH.

Devetorica uhapšenih su sa područja općine Bileća, a dvojica sa područja grada Trebinja.

Ukupno je oduzeto 376 kilograma skanka i pola kilograma heroina. Vrijednost ove droge na crnom tržištu je 1.400.000 KM. U BiH je zaplijenjeno 26,7 kilograma skanka, 20 kilograma eksploziva i veća količina oružja.

"Istraga u ovom predmetu započela je u novembru mjesecu 2012. godine. Prilikom istrage ostvarena je intenzivna saradnja sa policijama Srbije, Crne Gore i Hrvatske na u cilju razmjne informacija. Tokom realizacije operativne akcije na teritoriji četiri zemlje, koje su učestvovale u istrazi, ukupno je lišeno slobode 48 lica i izvršeni su pretresi na 58 lokacija", rekao je Dragan Nosović, načelnik CJB Trebinje.

Na području Crne Gore zaplijenjeno je 312 kilograma opojne droge marihuana skank, lišeno slobode 15 lica i izuvršeni pretresi na 17 lokacija.

Kako je rečeno, na području Republike Hrvatske zaplijenjeno je 17,4 kilograma opojne droge marihuana skank i 523 grama heroina, lišeno je slobode 12 lica, izvršeni pretresi na 20 lokacija.

Na području Republike Srbije zaplijenjeno je 20 kilograma opojne droge skank, lišeno slobode 3 lica i izvršeni pretresi na tri lokacije.

"Ova međunarodna kriminalna grupa je organizovana radi neovlašćenog prometa opojne droge skank i heroina sa područja Albanije preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku kao i u zemlje zapadne Evrope, gdje su članovi grupe imali jasno određene zadatke u okviru djelovanja na navedenom području", istakao je Nosović.

Operativna akcija je provedena istovremeno na postoru Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Podršku u provođenju aktivnosti pružio je Regionalni centar za provođenje zakona u jugoistočnoj Evropi (SELEC).