Saznaje Klix.ba
0

Tuzlanski "pauk" još uvijek ne služi svrsi jer se čeka na izradu policijskog pravilnika

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Specijalizirano vozilo za izmještanje nepropisno parkiranih automobila, takozvani "pauk" u Tuzli još uvijek ne služi svrsi. Kako saznaje Klix.ba, razlog je u policijskom pravilniku, čija je izrada u toku.

Kako je Klix.ba ranije izvijestio, Javno komunalno preduzeće Saobraćaj i komunikacije u Tuzli nabavilo je novo vozilo, takozvani "pauk", koje je počelo saobraćati gradskim ulicama.

Međutim, uz pomoć "pauka" do danas još nijedan nepropisno parkiran automobil nije izmješten. Kako je za Klix.ba potvrdio direktor Javnog komunalnog preduzeća Saobraćaj i komunikacije u Tuzli Nedžad Malikić, razlog leži u kreiranju policijskog pravilnika, čija je procedura u toku.

"Pauk je spreman za djelovanje, ali mi na području Tuzle još uvijek nismo imali niti jednu intervenciju jer nas policija nije kontaktirala", naveo je Malikić.

Pojašnjenja radi, nabavljeni "pauk" na tuzlanskim cestama će djelovati na poziv pripadnika policije koji nepropisno parkiranje automobila prvenstveno evidentiraju kao saobraćajni prekršaj na osnovu čega vozaču izdaju novčanu kaznu od 40 KM.

Nakon toga, prema najavljenoj proceduri, policija poziva djelatnike Saobraćaja i komunikacija, koji na mjesto događaja stižu sa "paukom". Nakon prijevoza automobila na predviđeni depo, nesavjesnom vozaču se izdaje dodatni nalog za uplatu 150 KM koliko košta intervencija.

Ukoliko se vozač pored automobila pojavi u trenutku intervencije specijalnog vozila, onda je dužan platiti polovinu iznosa, odnosno 75 KM.

Ako to nije slučaj, nedolazak po automobil na depo svakim danom će ga koštati po deset maraka više koliko iznosi takozvana ležarina.