Sposobnost na ispitu
49

Nakon 30 godina tuzlanski policajci bi konačno mogli biti podvrgnuti ljekarskom pregledu

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Javnost je nedavno šokirala informacija da policijski službenici u Tuzlanskom kantonu 30 godina nisu prošli ljekarski pregled. Većina njih uskoro bi mogla biti podvrgnuta takvoj provjeri zdravstvenog stanja, čime će se stvoriti jasnija slika o sposobnosti policajaca za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona za zdravstveno stanje i sposobnost za rad svojih službenika u potpunosti ne može garantirati, jer većina njih ljekarski pregled nije obavila unazad 32 godine.

Pravilnikom MUP-a je propisano da se ljekarski pregled policijskih kadeta vrši prilikom njihovog prijema i tu se u konačnici priča o takvoj vrsti zdravstvenog pregleda završava.

Javnost je nedavno ostala zaprepaštena ovakvom informacijom koju je potvrdio direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman i to na konferenciji za medije koja je upriličena povodom ubistva Tuzlanke Amre Kahrimanović. Nju je usmrtio policijski službenik Elvis Ćustendil.

Prema procedurama koje bi se trebale poštovati, u Tuzlanskom kantonu postoje tri vrste ljekarskih pregleda i to prethodni kojem se podvrgavaju kadeti, zatim periodični koji se obavljaju svake dvije, odnosno četiri godine te vanredni koji se obavljaju po potrebi, kada rukovodilac organa utvrdi da neko od policijskih službenika ima naznake nesposobnosti obavljanja službe.

"Kod nas su problematizirani redovni periodični pregledi koji se nisu obavljali i to svake dvije godine za specijalnu policiju i svake četiri godine za sve ostale pripadnike Uprave policije MUP-a TK", kazao je ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

U ovoj godini stvari su se konkretnije pomjerile s mrtve tačke jer bi uskoro mogla početi procedura obavljanja ljekarskih pregleda. Prema riječima Mehanovića, Uprava policije MUP-a TK je raspisala javni poziv za izbor pružaoca usluge ljekarskog pregleda.

"Imamo dvije zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu koje mogu adekvatno pružiti ove usluge i ja očekujem veoma brzo potpisivanje ugovora i slanje policijskih službenika na redovne, odnosno periodične ljekarske preglede", istaknuo je Mehanović te naglasio da su se na javni poziv prijavile jedna javna i jedna privatna zdravstvena ustanova.

S druge strane, Uprava policije MUP-a TK se susreće s hroničnim nedostatkom službenika, a u ovome trenutku u deficitu su za njih više od 300. Za prijem 250 kadeta će uskoro biti raspisan konkurs, ali problem i dalje ostaje jer do kraja ove godine u penziju bi trebao otići veći broj policajaca.