Plan rasta za Balkan
22

Varhelyi u Kotoru otkrio koja su tri nova prioriteta za pristup jedinstvenom tržištu EU

I. Sa.
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi boravi danas u Kotoru u okviru Samita lidera zapadnog Balkana i Evropske unije, a predstavnici zemalja će ovdje razgovarati o Planu rasta za Zapadni Balkan i jačanju regionalne saradnje.
Varhelyi je rekao kako će lideri Zapadnog Balkana razgovarati i o tri nova prioriteta za pristup jedinstvenom tržištu.

Riječ je o savezu za ključne lijekove, EU digitalnom novčaniku i sporazumima o ocjenjivanju usklađenosti. Učešće u savezu za ključne lijekove će pomoći u smanjenju rizika od nestašice lijekova, između ostalog.

EU novčanik je, kako je pojasnio Varhelyi, jednostavan i bezbjedan način za idenfikaciju putem aplikacije za mobitele pri pristupu javnim i privatnim digitalnim uslugama.

Kao treći prioritet je naveo sporazume o ocjenjivanju usklađenosti koji će podstaći trgovinu te utjecati za smanjenje troškova za potvrdu bezbjednosti i kvaliteta proizvoda Zapadnog Balkana na tržištu EU.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto također prisustvuje ovom samitu te je poručila kako će panel-diskusije biti kvalitetne i da će svaka zemlja predstaviti napore koje ulaže na putu ka realizaciji zajedničkih inicijativa.

"Kad je BiH u pitanju, dolazimo dosta spremni i pratimo sve aktivnosti, kao i dinamiku u odnosu na zadane rokove kad je u pitanju implementacija Plana rasta za zapadni Balkan", rekla je Krišto.

Regionalni lideri će tokom panel-diskusija razgovarati o temama "Sadašnja situacija i planovi za budućnost - Novi plan rasta" i "Doprinos jačanju regionalne saradnje".