BiH
61

Tuzlaci demonstrantima u Sarajevu poručili: Ne dajte se

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Blizu dvije stotine građana Tuzle, mahom okupljenih oko nevladinih organizacija, bili su sudionici mirnih protesta na Trgu slobode u znak podrške demonstrantima koji su u protekla dva dana boravili ispred Parlamenta BiH u Sarajevu.

Parole: "Svi smo mi Belmina“, "Idemo ih rušiti“, "JBMG“ i druge dominirale su i protestima u Tuzli, a poražavajuća je činjenica što je veliki broj mladih ostao u kafićima.

"Nakon što je oformljena Facebook grupa spontano je odlučeno da se danas okupimo na Trgu slobode. Zasigurno ima mnogo više građana koji nas podržavaju, ali koji su zbog radnog dana izostali sa današnjih mirnih protesta. To ne znači da nas na budućim okupljanjima u Tuzli ili Sarajevu neće biti mnogo više“, poručile su osobe koje su se pobrinule za organizaciju današnjih protesta.

Majke koje su sa svojim bebama došle na današnje mirne proteste ogorčene su činjenicom što njihova djeca nemaju matične brojeve. Pojedini roditelji su predlagali da se uputi zahtjev Valentinu Inzku o zabrani kandidovanja članovima Parlamenta BiH za opće izbore 2014.

Poslije polusatnog okupljanja na Trgu slobode građani Tuzle su otišli za svakodnevnim obavezama, u nadi da će u našoj zemlji prevladati razum i da će oni na kojima svijet ostaje i zvanično postati građani BiH.