Potpisani ugovori
0

FOTO / Tuzla: 15 romskih porodica dobija krov nad glavom

Piše: D. Brkić
U okviru Dekade inkluzije Roma 2005-2015. godina Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica BiH podržava implementaciju Akcionog plana BiH za rješavanje problema romskih porodica u oblasti stambenog zbrinjavanja. Prema riječima resornog ministra Safeta Halilovića, ministarstvo na čijem je čelu u protekle dvije godine, u oblasti stambenog zbrinjavanja Roma uložilo je oko šest miliona KM.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Nastavak takve prakse ubilježen je i danas u Općini Tuzla, gdje su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Općina Tuzla i "Hilfswerk" Austrija, potpisali ugovore sa 15 romskih porodica sa područja tuzlanske općine kojima će sanirati ili potpuno izgraditi stambene jedinice.

"Ministarstvo je obezbijedilo 300.000 KM, Općina Tuzla 58.000 KM, dok će tokom implementacija projekta i 'Hilfswerk' investirati određena novčana sredstva", kazao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Projekat se, prema riječima ministra Halilovića, provodi u regionima Zenice, Jajca, Kiseljaka i Tuzle u FBiH, te u Bijeljini na području RS.

"U ovoj godini smo igradili ili sanirali 216 stambenih objekata za romsko stanovništvo. Želimo kvalitetno riješiti stambeno zbrinjavanje tih ljudi, te im omogućiti da se uključe u društvene tokove", kazao je ministar Halilović.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Inače, implementator projekta je "Hilfswerk" Austrija, a predviđa se kako će projekat biti gotov do novembra naredne godine.