BiH
0

Tužilaštvo i odbrane u slučaju Pelemiš i Perić nezadovoljni presudom

FENA
Tužilaštvo BiH i odbrane Momira Pelemiša i Slavka Perića, optuženih za genocid počinjen u Srebrenici, iznijele su pred Apelacionim vijećem Suda BiH žalbe na prvostepenu presudu.

Tužilaštvo BiH zatražilo je povećanje zatvorskih kazni, dok su odbrane zatražile oslobađajuću presudu ili obnavljanje suđenja, smatrajući da prvostepeno suđenje nije bilo fer.

"Presuda je utemeljena, ali nisu sve okolnosti uzete u obzir, kao ni težina počinjenog zločina genocida", kazao je tužilac Erik Larson.

Prvostepenom presudom u novembru prošle godine, Pelemiš je osuđen na 16, a Perić na 19 godina zatvora zbog pomaganja u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Pelemiš, kao zamjenik komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade, a Perić, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost u ovoj jedinici, proglašeni su krivima da su pomogli u ubijanju najmanje 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Pilice (općina Zvornik).

Odbrane Pelemiša i Perića su u žalbi istakle da optuženi nisu znali da će muškarci koji su zatvarani u školu "Kula" i Dom kulture u Pilici biti ubijeni.

"Pelemiš je samo dobio obavijest da dolaze zarobljenici koji će biti razmjenjeni", kazao je branilac Miloš Perić i dodao da tokom suđenja nije bilo niti jednog dokaza da je iko od pripadnika 1. bataljona učestvovao u ubijanju zatvorenika.

Miodrag Stojanović, branitelj drugooptuženog, rekao je kako suđenje nije bilo fer, te da je presuda površno urađena i da je "kazna Periću neprimjerena".

Pelemiš se obratio Apelacionom vijeću kazavši da "žali za svakim izgubljenim životom", dok je Perić rekao da je "bio na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme".

Apelaciono vijeće naknadno će odlučiti o žalbama, javio je BIRN.