BiH
11

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četvorice Hrvata zbog silovanja Srpkinja

Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv četvorice Hrvata koji se terete za ratne zločine nad Srbima.

Optuženi su Marijan Brnjić (1966.), Martin Barukčić (1965.), Pavo Glavaš (1961.), nastanjen u Švicarskoj, te Ilija Glavaš. Svi se nalaze u pritvoru.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnici 102. brigade HVO Odžak, u ljeto 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

"Oni se terete da su počinili višestruka silovanja, mučenja i seksualna zlostavljanja na izrazito ponižavajuće više žrtava, žena srpske nacionalnosti na području Odžaka. U optužnici se navodi, da su optuženi žrtve dovodili sa različitih lokacija u kuće i druge objekte na području Odžaka, gdje su počinili višestruka silovanja žrtava, koje su za to vrijeme tukli, zlostavljali i ponižavali, nanoseći im veliku bol i tjelesnu i duševnu patnju", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.