Politički sukobi
63

Tursunović odgovorio SDA: Optužbe su lažne, saopćenja su vam domet

B. R.
Salko Tursunović, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica (Foto: D. S./Klix.ba)
Salko Tursunović, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Salko Tursunović se oglasio nakon što je SDA osudila njegovo prisustvo, kako su istakli, Danu policije Republike Srpske.
Poručio je da su optužbe lažne, odnosno da je prisustvovao sastanku predstavnika Policijske stanice Srebrenica, načelnika i predstavnika opštine. Smatra da nije napravio grešku.

"Prisustvovao sam sastanku predstavnika Policijske stanice Srebrenica i načelnika i predstavnika opštine. Šta sam trebao, ostaviti naše Bošnjake, predstavnike delegacije policije koja je bila u multietničkom sastavu da tu sami budu i bez podrške predstavnika vlasti iz naše zajednice. Sram vas bilo gospodo koja stoji iza saopćenja bez suštine i koji iz Srebrenice šalju loše poruke, samo i isključivo u interesu svog blagostanja i zaštite svojih pozicija", istakao je Tursunović.

Mišljenja je da policija, kako je naveo, bez obzira na amblem i ime, ima obavezu da služi svim građanima u Republici Srpskoj.

"Građani bošnjačke nacionalnosti koji žive na području entiteta Republika Srpska plaćaju poreze i ispunjavaju sve obaveze prema institucijama. S tim u vezi, mi smatramo da su institucije ovog entiteta u obavezi prema nama kao građanima", konstatovao je.

Prema njegovim riječima, kada je Bojan Prodan brutalno pretukao povratnike u Višegradu, Ajšu i Fadila Memišević, njegova očekivanja su uprta prema policiji.

"I moramo da zahtijevamo odgovornost policije kako bi oni zaštitili Bošnjake povratnike. I još nešto, zamislite kako je biti danas Bošnjak povratnik, zaposlenik policije RS-a, nositi obilježja RS-a i suočavati se sa svakodnevnim izazovima svog posla, trpeći diskriminaciju. To, naravno, gospoda iz SDA ne zna, jer oni ne moraju živjeti stvarnost života entiteta RS", naglasio je.

Tursunović je poručio zvaničnicima SDA da ne znaju šta znači potražiti posao za koji si školovan, pokucati i na najteža vrata da bi svojoj porodici osigurali život dostojan čovjeka. Tvrdi da se smanjuje broj policijskih službenika bošnjačke nacionalnosti u RS-u.

"Zatražit ćemo i od potpredsjednika RS-a Ćamila Durakovića i potpredsjednika NSRS Mirsada Duratovića da zvanično postave pitanja u Banjoj Luci kako to da je broj Bošnjaka svakog mjeseca u opadanju u policiji. Je li to neko pitao do sada od SDA? Znate li vi da imamo 330 Bošnjaka koji rade u policiji RS? Da li njih neko pita kako im je? Da li ih je neko okupio? Da li im je dao priliku da kažu šta se može unaprijediti, s čime se suočavaju? Nije. Mislite li da neko u SDA danas zna kazati koliko Bošnjaka radi u kojoj instituciji u RS-u? Ne zna", tvrdi.

Kako je naglasio, mislite li da je neko u SDA radio na tome da neko prati konkurse i pomaže Bošnjacima da ispune formalne kriterije te dobiju pravu priliku za rad u institucijama u RS-u. Tvrdi da nije.

"Jeste ako plate. Tolike milione imaju institucije u Federaciji Bosne i Hercegovine, pitajte ih sada koliko bošnjačke djece ima u RS-u u školama? Neće znati odgovor. Njihov domet su saopćenja. Naš domet je da se borimo kako znamo i kako umijemo da ono malo naroda što je ostalo ovdje ne bude u strahu i ne odlaze odavde. I još jednom da kažem, 330 Bošnjaka policajaca radi u MUP-u", ponovio je.

Tursunović je naveo da će sve uraditi da im bude podrška. Mišljenja je da su oni jedini garant sigurnosti - na druge se osloniti ne može.