BiH
0

Turkušić: Grozimo se spekulacija da je granata na Markale bačena sa zgrade

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Odbrana Ratka Mladića sugerisala je pred Međunarodnim sudom u Haagu da je minobacačka granata koja je ispred tržnice Markale u Sarajevu krajem augusta 1995. usmrtila i ranila desetine građana, mogla biti bačena sa okolnih zgrada ili aktivirana na tlu.

Svjedok Tužilaštva Emir Turkušić, koji je u istrazi o eksploziji učestvovao kao član tima za kontradiverzionu zaštitu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH, odbacio je to kao “spekulaciju koje se grozimo”.

Mladić, tadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem.

Prema optužnici, granatu koja je ispred Markala 28. augusta 1995. ubila 43 i ranila 75 građana ispalila je VRS.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Branko Lukić pitao je svjedoka da li je moguće minobacačku granatu aktivirati "statički”, dok leži na tlu, ili bacanjem iz ruku sa obližnje zgrade.

"Teoretski, pa i praktično, o svemu se može nagađati", odgovorio je Turkušić.

Na dodatno pitanje advokata Lukića da li su istražitelji ispitali tu mogućnost, uzvratio je: “Mi se takvih spekulacija grozimo... Nijedan element nije ukazivao na to.”

Tokom svjedočenja Turkušić je kazao da je granata koja je eksplodirala ispred Markala, po oznakama pronađenim na njenom repu, bila proizvedena 1993. u fabrici “Krušik” u Valjevu (Srbija).

Istragom je, po njegovom svjedočenju, bilo utvrđeno da je granata doletjela iz pravca gdje su bili položaji VRS-a.

Zastupnik Mladićeve Odbrane sugerisao je da je, nakon eksplozije, rep, to jest stabilizator granate, odskočio bočno 28 metara, što je utvrdila istraga bosanskih vlasti.

Dozvoljavajući mogućnost da su članovi drugih istražnih ekipa ili građani pomjerali rep granate, Turkušić je izjavio da se stabilizator od “izuzetno tvrde podloge”, odnosno asfalta na kolovozu, mogao “odbiti kao loptica”.

Na osnovu predočenih fotografija, branilac Lukić je ustvrdio i da su kod mjesta eksplozije ili nađena dva različita stabilizatora ili je, ako je pronađen samo jedan, koji sada posjeduje Haško tužilaštvo, tim dokazom manipulisano.

Turkušić je kazao da ne može komentarisati tvrdnju Odbrane o dva stabilizatora, za koju do sada nije čuo, niti šta su druge osobe naknadno mogle uraditi sa pronađenim repom granate.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedok je potvrdio da četiri druge granate koje su istog dana, 28. avgusta 1995, pogodile ulice oko Markala, po nalazima istrage, nisu mogle biti ispaljene sa istog mjesta kao projektil koji je, nešto kasnije, usmrtio i ranio građane ispred tržnice.

Prava da prisustvuje ovom i suđenju koje je zakazano za 30. avgust optuženi Mladić se odrekao zbog posjete porodice.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, javio je BIRN - Justice Report.