Sarajevo
0

Trišić-Babić razgovarala s Fukushimom

FENA
Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić sastala se danas u Sarajevu s zamjenikom generalnog direktora u Birou za evropska pitanja pri Ministarstvu vanjskih poslova Japana Noriteruom Fukushimom.

Izrazivši mu dobrodošlicu, Trišić-Babić se zahvalila Vladi i narodu Japana na dosadašnjoj podršci BiH. Posebno je izrazila očekivanja da će dvije zemlje razvijati neposrednu saradnju unutar Vijeća sigurnosti OUN-a, za čijeg se nestalnog člana u periodu 2010.-2011. godine kandidirala Bosna i Hercegovina.

Sagovornici su ocijenili da su bilateralni odnosi dviju zemalja veoma dobri. Složili su se da je došlo vrijeme za uspostavu partnerskih odnosa između dviju zemalja, za šta postoje velike mogućnosti u raznim oblastima, kao što su ekonomija i kultura.

Posebno je istaknut turistički potencijal BiH i cijele regije, za čije bi bolje iskorištenje bilo neophodno unaprijediti lokalnu infrastrukturu, u čemu bi pomoć mogla pružiti međunarodna zajednica, uključujući i Japan.

Trišić-Babić je upoznala sagovornika i s ostalim aktuelnim političkim dešavanjima u BiH, s posebnim osvrtom na budući status Brčkog i OHR-a.

Fukushimi je potvrdio da će Japan, kao član PIC-a, vrlo pažljivo učestvovati u diskusiji o statusu OHR-a, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.