BiH
0

Trinaest porodica konačno u svojim stanovima na Grbavici

FENA
Više od 12 godina nakon reintegracije sarajevskog naselja Grbavica, 13 interno raseljenih porodica dobilo je ključeve svojih obnovljenih stanova u neboderu na adresi Kemala Kapetanovića 34 u ovom naselju.

Stanovi su obnovljeni u sklopu projekta "Trajno rješenje za interno raseljene porodice u Kantonu Sarajevo koje trenutno borave u alternativnom smještaju". Ovaj projekt finansira Kanton Sarajevo s 820.000, Općina Ilijaš s 10.000, Općina Ilidža s 20.000 i organizacija Hilfswerk Austria s 30.000 KM.

Govoreći na svečanom uručenju ključeva, kantonalni premijer Samir Silajdžić je kazao da je sretan što je ono što je dogovoreno i obećano, na kraju i ostvareno.

"Zadovoljstvo mi je što mogu podijeliti radost s budućim korisnicima ovih stanova", kazao je Silajdžić, najavivši da će Kanton nastaviti ovakve projekte.

Rekao je da bi iduće godine trebalo biti završena rekonstrukcija susjednog nebodera na adresi Kemala Kapetanovića 32, tako da će naredne godine biti završena obnova sva četiri nebodera u ovom nizu što će dati jednu sasvim drugu sliku izgleda Novog Sarajeva i Kantona, posebno kada se ima u vidu kako su neboderi izgledali prije nego što se krenulo s rekonstrukcijom.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Emina Dubravić istaknula je zajednički rad načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, nadležnih kantonalnih ministarstava i premijera Silajdžića koji su doveli do toga da se danas 13 porodica izbjeglica u vlastitom gradu vraćaju u svoje domove.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, međutim, upozorio je da je sramota da 13 godina od završetka rata još ima izbjeglica u vlastitom gradu te prioritet treba biti obnova ostalih 15 devastiranih stambenih jedinica.