Karadžić traži manju optužnicu
0

'Tribunal čini istu grešku kao s Miloševićem'

Sarajevo-x.com
Bivši lider bosanskih Srba, Radovan Karadžić, u srijedu je izjavio da očekuje da Haški tribunal smanji optužnicu protiv njega zbog velike vjerovatnosti da sadašnje suđenje potraje godinama, piše AP.

Haški tužitelji su prošle godine morali smanjiti optužnicu za nekoliko tačaka da bi morali pozvati manje svjedoka, a u isto vrijeme tadašnjoj optužnici, dodali su još jednu tačku, onu za genocid.

Karadžić smatra da bi optužnica trebala biti još manja jer on navodno ne želi dugotrajno suđenje, kakvo je imao bivši srpski predsjednik i ratni zločinac Slobodan Milošević.

'Samo za pripremu suđenja za ovako široku optužnicu trebaće godine i godine', stoji u dokumentu od devet strana koji je objavio sud Ujedinjenih nacija.

Posjećanja radi, Radovan Karadžić negira optužbe za srebrenički genocid, okupaciju Sarajeva, trogodišnji rat u BiH i ostale zločine, a 13 godina se krio u Srbiji gdje je pod imenom Dragan Dabić živio i radio kao doktor alternativne medicine i duhovni iscjelitelj.

Karadžić je dodao još i da je sad pravi trenutak da tribunal ispravi grešku koju je navodno počinio u slučaju Slobodana Miloševića 'kojem je natovario prevelik broj zločina odjednom', te da on zaslužuje fer i pošteno suđenje.