BiH
660

Trebevićka žičara ostaje bez glavnog donatora: Grad Sarajevo nije ispunio obaveze

Piše: M. N.
Glavni donator za izgradnju Trebevićke žičare dr. Edmond Offermann odlučio je da ne produži ponovo ugovor sa Gradskom upravom Sarajeva, kojim je planirana donacija od 7,5 miliona KM za revitalizaciju ovog simbola Sarajeva.

Memorandum o sporazumijevanju koji je potpisan 13.10. 2014. godine predviđao je rok za završetak pojedinih radova na žičari do decembra 2015. godine. Offerman je bio u posjeti Sarajevu i već jednom produžio ugovor, odnosno dao našim vlastima šansu da ispune uvjete kako bi sredstva bila operativna. No, do toga nije došlo. Imovinsko-pravni odnosi na relacija KJKP GRAS-Grad Sarajevo-Kanton Sarajevo riješeni su tek na kraju prošle godine, a to je ozvaničeno danas.

Grad Sarajevo trebao je ispuniti sljedeće:

  • riješiti imovinsko-pravna pitanja vezana za status vlasništva nad dolinskom i brdskom stanicom žičare
  • završiti sve pripremne radnje tako da prostor brdske i dolinske stanice, kao i prostor za stubove, bude spreman za ugradnju nove elektromehaničke opreme
  • osigurati preostala finansijska sredstva za obnovu Trebevićke žičare kroz budžet Grada Sarajevo, druge donacije, te eventualno kreditom kod banaka
  • provesti proceduru za odabir najpovoljnijeg proizvođača (međunarodni tender)
  • potpisati ugovor o nabavci i montaži opreme na trasi Trebevićke žičare sa glavnim izvođačem radova - proizvođačem elektromehaničke opreme.

"Memorandum o sporazumijevanju je definisao krajniji rok za ispunjenje ovih obaveza, a to je decembar 2015. godine. Ove preuzete i za projekat suštinske obaveze nisu ispunjene, s obzirom na to da Gradska Uprava nije izradila poslovni plan te osigurala potrebna dodatna finansijska sredstva za realizaciju projekta, nije pripremila teren staničnih objekata za ugradnju nove elektro-mehaničke opreme te nije provela proceduru za odabir najpovoljnijeg proizvođača te potpisala ugovor o nabavci i montaži opreme na trasi Trebevićke žičare", rekao je Armin Rustanbegović, predstavnik donatora Offermanna.

U službenom pismu koje je dostavljeno Uredu gradonačelnika Ive komšića stoji kako je Grad riješio imovinsko-pravne odnose samo u vezi sa dolinskom i brdskom stanicom žičare, ali ne i sa restoranom Vidikovac koji se smatra ključnim za finansiranje žičare.

"Uzimajući u obzir činjenicu da Grad uopće nije osigurao preostala potrebna sredstva za obnovu Trebevićke žičare, to se samim tim ima smatrati da je čitav projekat ugrožen, te da je nastavak istog nesvrsishodan. Osim toga, Grad se Sporazumom obavezao da će riješiti imovinsko-pravna pitanja vezana za status vlasništva nad dolinskom i brdskom stanicom žičare. Kada se govori o statusu vlasništva nad dolinskom i brdskom stanicom žičare, ugovorne strane su se sporazumjele da se isti termin odnosi, između ostalog, i na katastarsku parcelu na kojoj se nalazi i stari restoran Vidikovac. Označeni restoran Vidikovac je kroz komunikaciju između Grada i mene označen kao jedan od važnih elemenata međusobnog poslovnog odnosa, budući da bi restoran bio jedan od ključnih izvora prihoda kompleksa Trebevićka žičara, odnosno koji bi donosio sredstva koja bi se koristila za funkcionisanje, finansiranje i unapređenje rada žičare", stoji u pismu donatora.

Grad je trebao i pripremiti teren na dijelu staničnih objekata i iznivelirati ga kako bi se stvorili uvjeti za gradnju, izraditi glavni projekat žičare, riješiti imovinsko-pravne odnose na stubnim mjestima i putevima do stubnih mjesta, te osigurati sve potrebne dozvole nadležnih institucija. Do sada su samo srušili stanične objekte.

"Nadalje, Grad se do decembra 2015. godine obavezao i izraditi poslovni plan na dugoročni period kojim će se utvrditi način upravljanja Trebevićkom žičarom. Međutim, Grad je propustio izvršiti i ovu svoju obavezu, što dovodi do zaključka da se trenutno uopće ne zna da li je je čitav ovaj projekat ekonomski isplativ. Uzimajući u obzir činjenicu da Grad svoje ugovorne obaveze nije ispunio do fiksno određenog ugovornog roka (decembar 2015. godine) to se Sporazum ima smatrati raskinutim po samom zakonu", stoji u pismu.

Podsjetimo, gradonačelnik Komšić jutros je održao konferenciju za novinare na kojoj je pobjedonosno najavio da su imovinsko-pravni odnosi s KJKP GRAS riješeni, ali problem je što ništa drugo, kako stoji u ugovoru, nisu riješili. Donator Offermann ostavio je otvorenu opciju da im se predstavnici Grada Sarajeva jave kada ispune uvjete. No, upitno je da li će novac planiran za donaciju biti sačuvan ili će biti doniran nekome ko ga je znao cijeniti i ispunio potrebne uvjete.