BiH
138

Godine čekanja: Šta koči obnovu i izgradnju Trebevićke žičare?

Klix.ba
Polazna tačka Trebevićke žičare u ulici Hrvatin
Polazna tačka Trebevićke žičare u ulici Hrvatin
Grad Sarajevo je lider revitalizacije Trebevićke žičare, projekta koji građani Sarajeva s nestrpljenjem očekuju, a koji nikako da zaživi. Trebevićka žičara je trebala biti obnovljena i u ponovnu funkciju puštena još 2013. godine, a danas, dvije godine kasnije, izgleda da se stvari još uvijek nisu pomaknule s mrtve tačke.

Opće poznata činjenica je kako su za gradnju žičare već donirana sredstva u iznosu od sedam miliona KM, što je 60 posto ukupnog iznosa investicije, te kako su švicarski donatori najavili kako će povući novac ukoliko gradnja žičare ne počne do kraja ove godine.

Na sastanku održanom 11. augusta ove godine u prostorijama Gradske uprave, donator za revitalizaciju Trebevićke žičare Edmond Offermann je podcrtao da će jedino Grad Sarajevo biti nosilac Projekta "Revitalizacija Trebevićke žičare", s obzirom na to da će donacija biti realizovana isključivo preko Grada.

Na upit o tome zašto gradnja žičare još uvijek nije počela, te šta je osnovni razlog koji koči ovaj proces, iz ureda gradonačelnika Sarajeva, Ive Komšića navode kako su prethodnom periodu uradili sve ono na šta su se obavezali Memorandumom o sporazumijevanju, potpisanim s donatorom Edmondom Offermannom u okrobru prošle godine.

"Grad Sarajevo je završio projekat rušenja polazne i dolazne stanice, raspisao međunarodni tender za prekvalifikaciju, te izabrao najpovoljnija dva ponuđača opreme i pripadajućih projektantskih radova. Riječ je o vodećim evropskim firmama, italijanskoj 'Leitner' i austrijskoj 'Doppelmayr'. U međuvremenu su izvršena detaljna geodetska snimanja terena i druge aktivnosti, kao što je pokretanje procesa za dobivanje urbanističke suglasnosti od Općine Stari Grad, te proglašenje projekta od javnog značaja", navode za Klix.ba iz Gradske uprave.

Dodaju kao se razmatrala mogućnost da se iskoristi donirana žičara iz švicarskog zimskog centra Graechena, a koja je uskladištena u SFOR-ovoj bazi u Butmiru. Nakon analiza donirane opreme, a jednu takvu je inicirao i donator Offermann, angažiranjem nezavisnih eksperata je utvrđeno da se donirana žičara ne može ugraditi, a samim tim i dobiti upotrebna dozvola jer ne odgovara današnjim evropskim standardima sigurnosti i upotrebe.

"U pratećim dokumentima koje smo dobili uz žičaru, navedeno je da je stara preko 30 godina, te da je tehnički i materijalno rashodovana. Dakle – ne postoji nijedna firma u svijetu koja će je ugraditi i dati garanciju za njenu sigurnost. Ne postoji institucija u BiH koja će dati upotrebnu dozvolu za takvu žičaru kad bi je i sada namontirali", navode iz ureda gradonačelnika Grada Sarajeva.

Kad je riječ o imovinsko-pravnim odnosima, iz gradske uprave navode kako je potpisan Sporazum o pravima i obavezama Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i KJKP "Gras", na temelju čega je sačinjen Nacrt ugovora o osnivanju prava građenja s Kantona Sarajevo na Grad Sarajevo, kako bi se nastavilo sa realizacijom projekta revitalizacije Trebevićke žičare.

"Tim ugovorom je predviđeno da žičarom, nakon izgradnje, "gazduje" Grad Sarajevo 25 godina bez naknade, a da zemljište ostaje u vlasništvu Kantona Sarajevo, odnosno preduzeća Gras. Nakon tog perioda, Trebevićka žičara se vraća KJKP Gras", kažu iz Gradske uprave.

Ugovor će, ističu, nakon što se izdefinira njegov tekst, biti upućen na Gradsko vijeće, odnosno na Skupštinu Kantona Sarajevo, koja bi trebali donijeti odluku o saglasnosti na potpisivanje ovoga akta. Dodaju kako je već planirano da se ugovor razmatra na narednim sjednicama Gradskog vijeća Grada Sarajeva i Skupštine Kantona Sarajevo krajem ovoga mjeseca.

"Nakon dobivanja saglasnosti, pristupit će se potpisivanju ugovora između predstavnika Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i KJKP Gras. Time će se riješiti imovinsko-pravni problemi, što je i bio uslov da donator Offermann produži rok svoje donacije, tj. da novac koji će donirati bude operativan i poslije decembra 2015. godine", kažu za Klix.ba u Upravi.

Kada stupi na snagu ugovor o osnivanju prava građenja s Kantona Sarajevo na Grad Sarajevo, slijedi rješavanje problema osiguranja nedostajućih finansijskih sredstava za izgradnju žičare.