BiH
101

Problemi se ne rješavaju: Da li će Trebevićka žičara ugledati svjetlost dana?

Piše: M. N.
Rješenja imovinsko-pravnih odnosa Trebevićke žičare još nema, a nisu regulisani ni načini na koje će se ostatak radova finansirati, kao ni pitanje upravljanja žičarom, što su bili uvjeti navedeni u Memorandumu koji je potpisan sa donatorom Edmondom Offermanom. Riječ je o sredstvima u iznosu od 7,5 miliona KM, koja bi postala operativna ukoliko bi se određeni radovi završili do kraja ove godine.

Nažalost, nije se pomaklo s mrtve tačke. Donator Offerman je bio u posjeti Sarajevu početkom augusta, te je prisustvovao sastanku u Gradskoj upravi na kojem mu je predstavljen dosadašnji (ne)rad.

"Donator je shvatio da ne postoji šansa da se urade stvari navedene u Memorandumu do kraja godine i rekao im je da ne moraju uraditi sve navedeno već da pokažu političku volju i riješe samo imovinsko-pravne odnose kako bi sredstva bila operativna. Kanton Sarajevo koji je vlasnik KJKP GRAS ne može da se dogovori s preduzećem, što je apsurdno. Nama odgovara bilo kakva opcija samo da se to riješi", rekao je za Klix.ba predstavnik donatora Offermanna Armin Rustambegović.

Mjesecima bez pomaka

Dodao je kako se na sastanku održanom 11. augusta ove godine ministar saobraćaja KS Mujo Fišo obavezao da će ovaj problem riješiti za mjesec dana, no danas je 29. septembar, a problem je i dalje prisutan.

"Prvi sastanak s aktuelnom vladom održan je 11. maja ove godine. Čekamo četiri i po mjeseca da se riješi nešto što se može riješiti u rekordnom roku", istakao je Rustambegović.

U Gradskoj upravi Grada Sarajeva danas je održan sastanak kojem su prisustvovali ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, predstavnici KJKP GRAS, te predstavnici Pravobranilaštva Grada i Kantona, potvrđeno nam je u Odjelu za odnose s javnošću Gradske uprave. Tema sastanka je rješavanje spornih imovinsko-pravnih odnosa.

"Nakon sastanka informisat ćemo vas o ishodu. Također, Izvještaj o Trebevićkoj žičari planiran je za oktobarsku sjednicu Gradskog vijeća", rekli su za Klix.ba iz Gradske uprave.

KS i GRAS se još nisu dogovorili

Problem imovinsko-pravnih odnosa je u tome što se brdska i dolinska stanica žičare nalaze na GRAS-ovom zemljištu, a donator daje novac isključivo Gradu Sarajevu. Još nije ni dogovoreno ko će upravljati žičarom - javno preduzeće ili privatna firma.

Ukupna vrijednost investicije je 12 miliona KM, a sam Offermann je donirao 60 posto sredstava, odnosno blizu 7,5 miliona KM. EUFOR već četiri godine čuva opremu, razmontiranu žičaru, za koju je sada nakon toliko vremena upitno koliko će moći biti iskorištena. Čak nam je i Evropska unija finansirala idejni projekat 2012. godine. Na KS, odnosno Vladi KS je da riješi imovinsko-pravne odnose, a potom da zajedno pronađu način kako da nabave ostatak sredstava kako bi se projekat završio.

Godinu dana mrtvo slovo na papiru

Memorandum je potpisan 13. oktobra 2014. godine. Uskoro će proći puna godina dana kako se nismo makli s mrtve tačke. Do sada su probijeni mnogi rokovi. Projektni plan ima osam faza, a trenutno se "zapelo" na drugoj fazi, 6. tačka - rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Do kraja ih ima još 35. Za nadati se da ovaj gradu vrijedan projekat nećemo uništiti i izgubiti donirani novac, te povjerenje drugih donatora.