BiH
14

Predstavnik donatora Offermana: Donirana oprema za Trebevićku žičaru se može koristiti

Piše: M. N.
Armin Rustambegović (Foto: Klix.ba)
Armin Rustambegović (Foto: Klix.ba)
Nakon što je Gradska uprava Grada Sarajeva saopćila da se donirana oprema za Trebevićku žičaru ne može ugraditi jer ne odgovara današnjim evropskim standardima sigurnosti i upotrebe, reagovao je predstavnik donatora Edmonda Offermanna Armin Rustambegović kazavši kako ta informacija nije tačna.

"Idejni projekat je urađen na osnovnu donirane opreme i sama donacija gospodina Offermana je vezana za opremu. Također, ponude koje smo dobili od tri evropska ponuđača uključuju korištenje donirane opreme. Nijedna analiza, koliko mi znamo, nije pokazala da se donirana oprema ne može koristiti", rekao je Rustambegović za Klix.ba.

Ponovio je ono što je rekao na konferenciji za novinare održanoj 4. juna ove godine u Gradskoj upravi, kako je upitan obim u kojem se može koristiti jer oprema propada već pet godina, ali da se dio može iskoristiti.

"Također, Grad Sarajevo nije ispunio sve obaveze koje su definirane Memorandumom o sporazumijevanju", dodao je Rustambegović.

Podsjetimo, Memorandum o sporazumijevanju koji je potpisan 13.10. prošle godine predviđa rok za završetak pojedinih radova na žičari do decembra 2015. godine, do kada su operativna sredstva donatora. Offerman je donirao 7,5 miliona KM za projekat Revitalizacije Trebevićke žičare.

Projekt je kočilo rješavanje imovinsko-pravnih donosa na relaciji Grad Sarajevo-Kanton Sarajevo-KJKP GRAS. Iz gradske uprave su naveli kako je potpisan Sporazum o pravima i obavezama Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i KJKP GRAS na temelju čega je sačinjen Nacrt ugovora o osnivanju prava građenja s Kantona Sarajevo na Grad Sarajevo. Tim ugovorom je predviđeno da žičarom, nakon izgradnje, "gazduje" Grad Sarajevo 25 godina bez naknade, a da zemljište ostaje u vlasništvu Kantona Sarajevo, odnosno preduzeća GRAS. Nakon tog perioda, Trebevićka žičara se vraća KJKP GRAS.