BiH
96

Donator će razmisliti da li će dati sredstva za Trebevićku žičaru: Grad mora ispuniti obaveze!

Piše: M. N.
Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić rekao je tokom proslave Dana glavnog grada BiH kako počinje realizacija projekta žičara, a danas su radovi i zvanično započeti. U obje prilike kazao su sredstva donatora iz Švicarske Edmond Offerman "ponovo u igri", odnosno da donacija od 7,5 miliona KM nije povučena.

Portal Klix.ba ranije je objavio kako se donator Offermann, nakon velikog broja probijenih rokova dogovorenih Memorandumom o sporazumijevanju između njega i Grada Sarajeva kao nositelja projekta revitalizacije Trebevićke žičare, povukao jer Grad nije ispunio svoje obaveze. S obzirom na to da je gradonačelnik Komšić izjavio kako i dalje računaju na sredstva donatora Offermanna kontaktirali smo njegovog predstavnika u BiH Armina Rustambegovića.

"Donator će još jednom razmotriti svoju odluku ukoliko je sve riješeno iz Memorandum o razumijevanju. To se prvenstveno odnosni na to kako će finansirati ostatak projekta, poslovni plan i odluku o tome ko će upravljati restoranom Vidikovac", kazao nam je Rustambegović.

Imovinsko-pravni odnosi na relaciji KJKP GRAS i Grad Sarajevo riješeni su tek 25. januara što je bila velika kočnica za rješavanja ostalih tačaka Memoranduma. Na Trebeviću je danas počelo rušenje dolazne stanice žičare, a prema riječima gradonačelnik rušenje polazne stanice na Bistriku planirano je za mjesec dana. Također, Grad Sarajevo je izdvojio 3,5 miliona KM u svrhu ponovne izgradnje žičare, a potrebna su još dva miliona.

Donator izričito zahtijeva da se osiguraju i preostala sredstva. Također, potrebno je završiti pripremne radove završiti sve pripremne radnje ne samo na prostoru stanica, već i na prostoru za stubove, kako bi bili spremni za ugradnju nove elektromehaničke opreme.

Nakon što se donator povukao, Gradska uprava je saopćila kako u izgradnju žičare idu vlastitim sredstvima, da bi osam dana nakon toga gradonačelnik Komšić pozvao donatora Offermanan na nastavak saradnje.

"U službenom pismu koje je dostavljeno Uredu gradonačelnika Ive Komšića stoji kako je Grad riješio imovinsko-pravne odnose samo u vezi sa dolinskom i brdskom stanicom žičare, ali ne i sa restoranom Vidikovac koji se smatra ključnim za finansiranje žičare.

"Uzimajući u obzir činjenicu da Grad uopće nije osigurao preostala potrebna sredstva za obnovu Trebevićke žičare, to se samim tim ima smatrati da je čitav projekat ugrožen, te da je nastavak istog nesvrsishodan. Osim toga, Grad se Sporazumom obavezao da će riješiti imovinsko-pravna pitanja vezana za status vlasništva nad dolinskom i brdskom stanicom žičare. Kada se govori o statusu vlasništva nad dolinskom i brdskom stanicom žičare, ugovorne strane su se sporazumjele da se isti termin odnosi, između ostalog, i na katastarsku parcelu na kojoj se nalazi i stari restoran Vidikovac. Označeni restoran Vidikovac je kroz komunikaciju između Grada i mene označen kao jedan od važnih elemenata međusobnog poslovnog odnosa, budući da bi restoran bio jedan od ključnih izvora prihoda kompleksa Trebevićka žičara, odnosno koji bi donosio sredstva koja bi se koristila za funkcionisanje, finansiranje i unapređenje rada žičare", napisao je donator tada.

Mnogo je još posla. Grad nije izradio ni poslovni plan na dugoročni period kojim će se utvrditi način upravljanja Trebevićkom žičarom i ekonomska isplativost. Zaključiti je da će donator morati zažmiriti na jedno ili oba oka kako bi ponovo odlučio aktivirati donirana sredstva.