Obezbijeđeno 40.000 eura
0

Toša čeka jetru, doktori moraju brzo reagovati

Piše: E. Gorinjac
Aleksandar Tomašević Toša, dugogodišnji urednik i novinar "Dnevnog avaza“ kojem je hitno potrebna transplantacija jetre ubrzo bi mogao biti operisan u bolnici u Padovi gdje se liječi već neko vrijeme. Naime, kako je za Sarajevo-x.com u subotu potvrdila njegova kćerka Andrea Tomašević, u petak je obezbijeđeno 40.000 eura, što je bio uslov bolnice u kojoj se liječi kako bi se obavila transplantacija.

Kako nam je Andrea rekla, novac je uspio obezbijediti humanitarac i voditelj radio i TV emisije "Udri muški“ Almir Ćehajić Batko, a sada je sve na doktorima koji moraju brzo reagovati i obezbijediti odgovarajuću jetru za njenog oca.

"Tata sada čeka jetru. Napravljen je dogovor sa bolnicom u Padovi da se uplati pola iznosa, odnosno 40.000 eura od ukupno 80.000 koliko je potrebno za liječenje. Nakon operacije se mora uplati ostatak. Batko je jucer uplatio tih 40.000 na racun bolnice i poslao nam potvrdu o tome. Tu potvrdu će sada profaksati u Milano u glavni medicinski centar za organe u Italiji, a na njima je da pronađu odgovarajući organ. Danas će njegova doktorica Nela Seršen izvršiti „pritisak“ na njih kako bi odmah poslali kompatibilnu jetru da bi ga ona mogla sto prije operisati. Posljednji put kada sam razgovarala sa tatinom doktoricom rekla mi je da on zaista više ne može ovako. Već je 15 dana na odjelu intenzivne njege i oni više ne vide smisao da ga drže na aparatima, operacija je jedino riješenje.

Tatina jetra više nikako ne funkcioniše. Sada samo ispušta toksine, tvari koje mu direktno uticu na mozak i drze ga bez svijesti. Jučer sam pokušavala pričati s njim, pokušavala sam dobiti neki znak da me čuje, međutim, nisam dobila nikakav potvrdan odgovor od njega. Ja sam očajna zbog njegovog stanja“, rekla je Andrea za Sarajevo-x.com.

Andrea se nada kako će doktori operisati njenog oca što prije i tako mu spasiti život. Međutim, i nakon operacije Tošina porodica će morati izmiriti preostale dugove bolnici u Padovi. Kako bi pomogli u liječenju Aleksandra Tomaševića otvoren je i humanitarni telefon 090/291- 015, a pozivom na ovaj broj doniraju se dvije KM.

Uplate novčanih sredstava moguće je izvršiti na žiroračun: UniCredit banka, na ime Aleksandar Tomašević, 4229750104628018, 40107242002 (uplate u KM).

Za uplate iz inostranstva žiroračun je: 40107242101, IBAN: BA39 3386 9048 3604 9187, SWIFT: UNCRBA 22.