Komentari (20)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Prvi riječnik Bosanskog jezika 1631.godine, a prvi riječnik genocidnog, zločinačkog, nakaradnog i izdrkanog srpskog jezika 200 godina kasnije 1815 i sastavljen je najviše zahvaljujući gramatici Bosanskog jezika..........................mislim da je ovim sve rečeno.........................Svakom srbinu u FBiH pod hitno dat otkaz i protjerat ga u nakaradnu izdrkotinu RS..........u Sarajevu su srbi dekani, profesori, ugledni građani, a u Banjaluci Bošnjaci građani 100-tog reda...............e ne može Boga mi..........Put kojim ide nakaradna izdrkana svetosavska paščad u RS-u i Genocidna tvorevina nakaradna izdrkotina RS i kojim ih vode srpski politicari, je ista ona autostrada pakla i stradanja kao i '95. kada je Armija RBiH došla pred Banjaluku. Nemojte misliti da nećete odvesti nakaradnu svetosavsku izdrkotinu RS u pakao, a izdrkane bosanske pravoslavce koji tu izdrkotinu budu branili možda u nestanak, jer ta nakaradna izdrkana svetosavska paščad ne može da se odbrani ako bude rat ovdje
Nacisti velikorpskog rajha su slali na skolovanje u Izrael ljude koji ce voditi propagadni rat na internet forumima i tome sl. to su ovi koje srecemo na Klix i svugjde ih ima, sire velikosrpski nacizam i stvraju srpski rajh.Oni su otpad i korov srpskog naroda koji pati od ugnjetavanja ovih nacistickih manijaka.. Nemojte se primati to su bolesnici zadojeni mitologijom i mrznjom.....
Nelogična izjava predsjednika bošnjačkog pokreta. Da su Bosanci konstitutivni narod po Ustavu BiH i bosanski jezik bi bio priznat.
To je onaj Tokić koji je jednom na TV odvalio da je bosanski jezik stariji i od srpskog jer (citat) "da nema turcizama, mi sada ovdje u studiju ne bi mogli obavljati ovaj razgovor". Iz ove izjave se može zaključiti da je bosanski jezik onaj koji ima monopol na turcizme. Drugi jezici ne mogu imati sopstvene turcizme, a da time ne kradu od bosanskog (ili bošnjačkog, ne sjećam se kako je Tokić taj jezik zvao tom prilikom u studiju). Ovo je vrlo smjela lingvistička teorija, uradak jednoj nepatvorenog genija, zar ne? Daj nek neko polako Tokiću ponavlja, slog po slog, TUR-CI-ZMI, TUR-CI-ZMI i to mnogo puta, ne bi li napokon shvatio. Tokiću, dakle TUR-CI-ZMI, pozajmice iz turskog, a ne bošnjakistanskog, bosanskog ili kako već taj jezik trenutno zoveš (pazi, danas je subota). Bosanski jezik je jedini jezik koji je dobio ime po jednoj rijeci. Kao kad bi postojao amazonski, dunavski, savski ili miljacčki jezik.
Kod normalnih (pravih) naroda, naziv naroda je donio sam narod, pa se prema tom nazivu naziva i jezik kojim taj narod govori. Ponekad su u opticaju dva naziva za isti narod (i posljedično dva naziva za isti jezik): jedan domaći i jedan strani. Na primjer, Albanci sami sebe zovu Šiptari, Finci - Suomi, dok Mađare izvan Mađarske zovu Ungari (Hungarians), a Hrvate - Kroati. Kod poznatijih naroda je ispalo da su stranci prihvatili domaći naziv: Englezi, Francuzi, Rusi ... pa čak i Srbi. Pravilo bez izuzetka je da je domaći naziv uvijek prisutan, a strani ponekad. Narod bez domaćeg naziva (naziva kojim naziva samog sebe) ne može narod. Kužiš? Vi nemate domaći naziv za sebe same, no koristite latinski. Naziv Bosna (Bossina) se odnosi na rijeku Bosnu i njenu dolinu i star je bar 2.500 godina. Naziv je latinski, potječe iz vremena kad niko od vaših predaka nije bio tu. I sad ste baš vi nekakvi Bosanci / Bošnjaci, a ovi drugi koji žive u Bosni nisu. E trt!
Bosman, ništa nisi shvatio. Nula. Alo, vi ste uzeli državnu pripadnost za ime etniciteta, a ime države vam je latinsko-njemačko, a ne vaše (latinski: Bossina, njemački: Herzog). Ovo ste učinili vi, samo vi, i nitko više. A primjeri su ti ... promašena tema. U Indiji ima na desetine raznih naroda koji govore raznim jezicima i koji naravno imaju vlastito ime za same sebe, ne treba im neko strano ime kao vama. I nitko od njih ne govori indijski jezik jer taj jezik ne postoji. Čak ni Indijci kao narod ne postoje; tu riječ koristimo da izrazimo državljanstvo, a ne za pripadnost narodu. Narodi u Indiji su Hindu, Marati, Bengalci, Tamilci ... ima ih na stotine, a isto toliko ima i jezika.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
hebali vas vishe ustavi i sranja, pogledajte oko čega se natežete godinama... isti jezik a ne možete se dogovoriti ni sa tri naziva za isti jezik... nekad nisam siguran da li ste zaista retardirani ili zahebavate ovaj narod kako nebi mislili o stvarnim problemima?
Zapamti moj narode, da vas niko od ovih "lidera" nije nikada volio nit' će vas ikada voliti. Najveći problem je to što u nas u Bosni i Hercegovini ne postoji kategorija građana Bosne i Hercegovine, već postoje tri konstitutivna naroda/tora, i ti konstitutivni narodi su uteg oko noge ostalim narodima naše države. Nigdje u svijetu ne postoje konstitutivni narodi, već postoje žitelji te i te zemlje.
neka mi tokic ili bilo koji drugi bosnjak pokaze ustav BiH i clan ili stav o jezicima naroda BiH.
nema veceg negiranja Bosne i Bosnjaka nego kad vidim da si ti Sejfudine i takvi poput tebe sto miliona godina kojekakvi funkcioneri i samoprozvani "lideri"... fuj...
Iz kuhinje balkanskih političara su teorije o jeziku kao temelju neke nacije. Zato sad imamo ovo sranje da jedan jezik zovu sa 5 imena kako bi svi bili zadovoljni. Glupi narod naravno još jednom proguto govno i bori se za ovu glupost.