BiH
0

Tokić: Negiranje bosanskog jezika je negiranje temelja Ustava BiH

FENA
Sejfudin Tokić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sejfudin Tokić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Negiranje bosanskog jezika koje permanentno provode srpski političari i mediji iz RS-a suštinski predstavlja negiranje identiteta bošnjačkog naroda i temelja Ustava države Bosne i Hercegovine, smatra predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić.

Tokić je u saopćenju za javnost pojasnio da ovakva kampanja iz RS-a ima za cilj "stvaranje pristiska na slobodu izjašnjavanja Bošnjaka na predstojećem popisu".

"Ovakvim ponašanjem aktuelne vlasti ovog entiteta pokazuju da nisu spremne osigurati uslove predviđene međunarodnim standardima, neophodne za provođenje regularnog popisa", navedeno je.

Bošnjački pokret traži adekvatnu intervenciju Eurostata i drugih međunarodnih organizacija radi osiguranja regularnosti popisa stanovništva koje su, smatra Tokić, aktuelne vlasti RS-a ozbiljno dovele u pitanje.

Istovremeno, Bošnjački pokret poziva sve Bošnjake i pripadnike drugih naroda u domovini i dijaspori da svojim odzivom na popis pokažu da većina govori bosanskim jezikom, kao najstarijim jezikom ovog prostora.

"Političke stranke i nevladine organizacije koje okupljaju Bošnjake trebaju sinhronizovanim djelovanjem onemogućiti projekt vlasti RS-a da falsifikuju stvarnu strukturu stanovništva u ovom entitetu, putem otvorenih političkih pritisaka na slobodu izjašnjavanja, pa i prijetnji upućenih popisivačima i građanima", saopćeno je iz Bošnjačkog pokreta.