Bakir Izetbegović
0

"Tihić treba da ode sa mjesta predsjednika"

SRNA
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je da je vrijeme da aktuelni predsjednik ove stranke Sulejman Tihić ode sa tog mjesta, jer je na čelu SDA već osam godina.

Navodeći da je Tihić mogao da uradi mnogo više i da je morao da radi sistematičnije i reaguje brže, Izetbegović je istakao da ustavna reforma nije trebalo da propadne, da je reforma policije morala biti daleko obuhvatnija, a položaj povratnika i ekonomsko stanje u zemlji bolje.

''Nije se smjelo dogoditi da predsjednik stranke potpiše podjelu zemlje na četiri regije, a da ne može objasniti o čemu je riječ i da o tome rukovodstvo i članstvo SDA saznaju iz medija'', rekao je Izetbegović.

On je istakao da je intelektualni potencijal u stranci trebalo da bude bolje iskorišten.

"Ove primjedbe odnose se na cijelo rukovodstvo, uključujući i mene, ali uticaj predsjednika, a time i njegova odgovornost, daleko je najveća'', rekao je Izetbegović.

Izetbegović, koji je pretendent za predsjednika stranke koja će 26. maja održati Kongres, istakao je da će uvijek podržati svaku vrstu pregovora, te da smatra da prudske pregovore u SDA treba da prati ekipa eksperata i da se prije zauzimanja stavova trebaju ispoštovati demokratske procedure.

On tvrdi da nije nacionalista, te da se snažno zalagao za otvaranje SDA prema Srbima i Hrvatima, za ubrzanje procesa integracije BiH u EU, što je jedini put ka multietničkoj BiH.

Potpredsjednik SDA rekao je da je prioritet usklađivanje Ustava sa evropskim konvencijama o ljudskim pravima, da se uklone blokade koje koče evropski put BiH, izrazivši uvjerenje da će srednji nivo vlasti u BiH prije ili kasnije biti organizovan u ekonomske regije.