BiH
61

TIBiH: Apsurdno je da odjednom vidimo nevjerovatnu entitetsku saradnju

Piše: I. P.
Transparency International BiH reagovao je na jučerašnji policijski pretres prostorija Klix.ba, a zbog snimka navodne kupovine poslanika na kojem se čuje glas premijerke RS Željke Cvijanović.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, umjesto da se bavi istragama o tome ko su zaista akteri ove afere i da li su istiniti navodi sa snimka, oni se bave zastrašivanjem i slanjem jedne veoma opasne poruke ostalim medijima da će trpjeti posljedice ukoliko odluče objaviti slične sadržaje", rekla je za Klix.ba Ivana Korajlić, glasnogovornica Transparency Internationala BiH (TIBiH).

Iz TIBiH kažu da mediji imaju pravo da ne odaju identitet svojih izvora, jer je njihova uloga da ukazuju na određene nepravilnosti i radnje.

"Ipak, kod nas je sve iskrivljeno. Naš sistem je toliko postao iskrivljen da se procesuiraju oni koji ukazuju na korupciju, a ne oni odgovorni za tu istu korupciju. Apsurdno je da u ovakvom slučaju odjednom vidimo nevjerovatnu entitetsku saradnju između istražnih organa, a kada je u pitanju procesuiranje slučajeva korupcije takva saradnja ne postoji. Tada imate izbjegavanje nadležnosti, preklapanja nadležnosti koja dovode do toga da se na kraju niko ne procesuira", zaključila je Korajlić.