Clifford Bond
0

"Teroristički napad u Bugojnu se ne smije minimizirati"

SRNA
Clifford Bond
Clifford Bond
Bivši ambasador SAD u BiH Clifford Bond izjavio je da teroristički napad u Bugojnu nikako ne treba poricati i minimizirati, dodajući da je odgovor vlasti i javnosti na ovaj čin veoma važan.

"Policiji, tužilaštvu i sudstvu je neophodna podrška naroda, a vlada mora biti potpuno podržana u svom naporu da identifikuje teroriste i pokaže da ovaj čin uopšte nema podršku javnosti. Na taj način možete uvjeriti Evropu i SAD da je BiH spremna da krene u evroatlanske integracije", rekao je Bond.

On je ocijenio da je teroristički čin u Bugojnu "izolovan slučaj koji provode individualci", ali je i  direktna prijetnja ne samo BiH, nego i međunarodnoj zajednici.

"Zbog toga se treba aktivno uključiti u borbu protiv tih pojedinaca i njihovog nasilja", rekao je Bond i dodao da BiH ima izuzetno sposobne policijske službenike na svim nivoima, koji uz adekvatnu podršku mogu visoko profesionalno obaviti svoj posao.

On je ocijenio da se politička situacija u BiH nalazi u "slijepoj ulici" iz koje ne vidi izlaz, jer domaći političari imaju različite poglede po pitanju gdje i u kom pravcu žele voditi zemlju.

Bond je istakao da nakon oktobarskih izbora mora postojati viša funkcionalnost, kako bi BiH ušla u EU i NATO.

On je ocijenio da BiH trebaju određene ustavne promjene koje će biti u skladu sa evropskim zakonima o ljudskim pravima, te dodao da neke stvari treba prenijeti na nivo BiH jer "država mora voditi razgovore sa EU, dok će većina implementacije ostati na nivou entiteta".
Bond je rekao za televiziju "OBN" da je američka administracija spremna da razgovara sa izabranim liderima BiH, ukoliko su oni predani demokratskoj BiH i njenoj evropskoj budućnosti.

"Naša je odgovornost da BiH uvedemo u NATO i EU, a njihova da rade zajedno kako bi ispunili neophodne zahtjeve. Zato je neophodan određeni nivo ustavnih promjena, kojim se ne bi ugrozili ničiji vitalni nacionalni interesi, a koje bi omogućile da zemlja normalno funkcioniše", rekao je Bond.