BiH
0

Tanović: Djevojke u BiH tradicionalno studiraju prirodne nauke

FENA
U okviru projekta "Promise" koji realiziraju timovi s Prirodno-matematičkog fakulteta, Odsjeka za fiziku u Sarajevu, Univerziteta Humbolt iz Berlina te Univerziteta Yildiz iz Istanbula u Sarajevu danas je održana međunarodna konferencija.

Na konferenciji su prezentirani rezultati istraživanja koji su pokrili oblast odziva ženske populacije na upis studija prirodnih nauka. Namjera projekta je da popularizira prirodne nauke među ženskom populacijom jer su, prema riječima voditeljice projekta prof. Lamije Tanović, istraživanja koja se provode već dvije godine dala iznenađujuće rezultate.

"Promise ustvari istražuje zašto djevojke u Austriji i Njemačkoj pokazuju nizak nivo zainteresiranosti za fiziku, matematiku, biologiju hemiju i ostale prirodne nauke dok, s druge strane, djevojke u BiH i Turskoj čine polovinu od ukupnog broja studenata na odsjecima prirodnih nauka", objasnila je Tanović.

U okviru projekta provedena su i istraživanja koja bi trebala dati i odgovor na pitanje zašto djevojke iz porodica koje su migrirale u Austriju i Njemačku i koje su se integrirale u tamošnje sredine ne pokazuju zanimanje za prirodne nauke. Razlog ovakvom stanju, mišljenja je Tanović, leži u veoma lošoj integracionoj strukturi Njemačke i Austrije.

"Porodice u BiH i djevojke u tim porodicama tradicionalno studiraju prirodne nauke. U proteklih 50-60 godina, na studijama nauke i u profesiji nauke imamo više žena studentica i profesorica prirodnih nauka. Mi nemamo taj problem ali kada djevojke iz BiH odu tamo, nepovoljna integraciona struktura utječe na njih", kazala je za Agenciju Fena Tanović.

Projekt koji finansira Evropska komisija završava u septembru i prema najavama bit će finaliziran još jednom konferencijom i publikacijom rezultata istraživanja u obliku knjige.