BiH
0

Tajna zgošćanskog stećka

FENA
Najpoznatiji stećak na prostorima Bosne je zgošćanski stećak nađen u okolini Kaknja, na lokaciji sela Zgošćan, koji je 1913. godine prenesen u vrt Zemaljskog muzeja u Sarajevo, gdje se i danas nalazi. On nema natpis, a zbog izuzetne ukrašenosti smatra se da je to nekropola neke od značajnih ličnosti tog vremena.

Projekt "Tajna zgošćanskih stećaka" je multidisciplinarni projekt koji je pokrenulo udruženje za kulturno naslijeđe iz Visokog, čija je osnova snimanje dugometražnog dokumentarnog filma o zgošćanskim stećcima. Zanimljivo je da sve do sad i pored svog značaja nisu nikada bili predmetom studioznog izučavanja. U proteklih mjesec dana ekipa s autorom projekta Feridom Sokolovićem je provela istraživanje na lokaciji Zgoščan.

Arheološka istraživanja vodi arheologinja magistrica Lidija Fekeža-Martinović.

Kaka FENA saznaje od Lidije Fekeže-Martinović na ovom lokalitetu pronađeno je tokom rada za potrebe filma 20 cijelih skeleta, te na 40 mjesta dijelovi koji su razbacani.

Fekeža ističe da se znalo da na ovom lokalitetu postoji groblje, ali se nije znalo da je toliko gusto. Tako da je ovaj lokalitet zahvalan za daljnja istraživanja i nakon snimanja filma.

Za obradu skeleta bit će angažovana Eva Klonovska antropolog-forenzičar, a ispitivanja kostiju na starost i određivanje DNA na srodnost (skeleti ispod tri sanduka, vezanih za stupac ili obelisk) vodit će Damir Marjanović s Instituta za genetiku i biotehnolohiju.

Dio tajne zgošćanskih stećaka bit će predstavljen u Zemaljskom muzeju sljedeće sedmice.

Projekt "Tajna zgošćanskih stećaka" ima svoja tri dijela ili nivoa, od kojih je prvi dio dešifrovanje natpisa s obeliska ili stupa, drugi i najznačajniji dio projekta podrazumijeva arheološko istraživanje na lokalitetu gdje su nekada stajali zgošćanski stećci, dok treći podrazumijeva izradu replike stupa ili obeliska iz Zgošće.