BiH
0

Tahirović: Ne može se cijeli Haški tribunal bazirati samo na Carli del Ponte

FENA
Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Murat Tahirović smatra da se "ne može cijeli Haški tribunal bazirati samo na Carli del Ponte“ te da "ima puno odstupanja u njenim izjavama“.

Carla del Ponte ima puno kontradiktornih izjava – jednom kaže da ima punu podršku Evropske unije i Sjedinjenih Država, odnosno UN-a, a u drugom da nije imala podršku visokih lidera iz Italije i nekih trećih zemalja, tako da ima puno odstupanja u njenim izjavama - Tahirovićevo je viđenje rada glavne haške tužiteljice.

On je ponovio da je prije godinu i po kazao „da ima dosta politike umiješane u rad Haškog tribunala, pogotovo kada su u pitanju najtraženiji ratni zločinci – Radovan Karadžić i Ratko Mladić“.

"Maltene je stara fraza i priča da u BiH svi znamo gdje se nalaze Karadžić i Mladić, ali eto, očito je da oni koji treba da ih uhapse jedini ne znaju, što je čudo. Znamo da su u Iraku Saddama Husseina spakovali u betonsku kutiju, pa ga pronađoše, a ne znam zašto ovu dvojicu ne mogu da pronađu“, naglasio je Tahirović u izjavi za novinare.

Zaključio je da je riječ o "zaista čudnoj igri Evrope i svijeta, teškoj uvredi za sve žrtve u BiH" te da je "Carla del Ponte samo pojedinac u velikoj političkoj igri oko Bosne i Hercegovine“.