BiH
0

Tadeusz Mazowiecki počasni doktor nauka Univerziteta u Tuzli

FENA
Bivši poljski premijer i nekadašnji izvjestitelj UN-ove Komisije za ljudska prava Tadeusz Mazowiecki je počasni doktor nauka Univerziteta u Tuzli.

Svečana promocija je obavljena danas. Ovaj izraz poštovanja samo je djelić zahvalnosti čovjeku koji je prvi digao istinski glas protiv genocida u Srebrenici te u znak protesta zbog politike međunarodne zajednice u BiH podnio ostavku na dužnost specijalnog izvjestitelja UN-a.

«Veličina tragedije, kojoj sam bio svjedok u Bosni prerasla je moja očekivanja. Sve što se tada dešavalo, posebno tragediju u Srebrenici, doživio sam i kao lični poraz», kazao je Mazowiecki.

Tvrdi da bi i s ove vremenske distance opet postupio isto kao i 1995., ocjenjujući da se u mehanizmu funkcioniranja međunarodne zajednice nije mnogo toga promijenilo te da se ne može biti sigurno da međunarodna zajednica može uspješno spriječiti potencijalne sljedbenike zločinaca iz Srebrenice, ali ih ni pravedno kazniti.

«Kolika god je čast primiti počasni doktorat nauka, još je veća čast dodijeliti ga», kazao je rektor Univerziteta u Tuzli prof.dr. Džemo Tufekčić.