BiH
0

Dokumentarni film o Tadeuszu Mazowieckom u Sarajevu

FENA
Tadeusz Mazowiecki (Foto: Arhiv/EPA)
Tadeusz Mazowiecki (Foto: Arhiv/EPA)
EU info centar u saradnji s Ambasadom Republike Poljske u BiH organizuje premjernu projekciju dokumentarnog filma posvećenog životu i radu bivšeg poljskog premijera Tadeusza Mazowieckog.

Projekcija će biti održana u prostorijama EU info centra u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH u Sarajevu, s početkom u 17:30 sati, najavljeno je iz tog centra.

Događaj će otvoriti Ambasador Republike Poljske u BiH Andrzej Krawczyk.

Nakon projekcije filma posjetitelji će moći učestovati u otvorenoj diskusiji sa specijalnim gostom iz Poljske Konstantyinom Gebertom, koji je bio asistent Mazowieckog tokom njegove misije Specijalnog izvjestitelja Komisije UN-a za ljudska prava na području bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća.

Konstanty Gebert (nadimak Dawid Warszawski) je poljski novinar, jevrejski aktivista i pisac. Bio je svjedok i asistent poljskog premijera Tadeusza Mazowieckog tokom njegove misije u BiH u svojstvu Specijalnog izvjestitelja UN-a za ljudska prava na području bivše Jugoslavije. Mazowiecki je podnio ostavku na tu dužnost u znak protesta zbog brojnih prekršaja međunarodnog prava tokom rata na području Bosne i Hercegovine, a posebno u Srebrenici.

Tadeusz Mazowiecki je počasni građanin grada Sarajeva i jedan je od najuglednijih političara Evrope koji iza sebe ima doista impresivnu i nadahnjujuću biografiju.

Susret sa svjedokom njegove misije, Konstantym Gebertom bit će prilika da se značaj i detalji misije Tadeusza Mazowieckog približe svima koji su zainteresovani za savremenu historiju Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju EU Info centra u BiH.