BiH
0

Svjedok: Mladić koristilo opsadu Sarajeva kao sredstvo političkog pritiska

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Ratni dopisnik BBC-a iz Sarajeva Martin Bell posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da je vođstvo Republike Srpske (RS) koristilo opsadu Sarajeva kao sredstvo političkog pritiska kako bi iznudilo za sebe najpovoljnije rješenje sukoba u BiH.

"Zatezanje opsade Sarajeva koristili su da obezbijede što bolje rješenje za sebe", rekao je Bell, precizirajući da je taj utisak stekao na osnovu brojnih susreta sa predsjednikom RS-a Radovanom Karadžićem i njegovim saradnicima Nikolom Koljevićem i Jovanom Zameticom.

Napomenuo je da su oni bili “opsjednuti mapama” koje su stalno nosili sa sobom, prenio je Birn Justice Report.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS) general Mladić optužen je za teror nad civilima u Sarajevu sistematskim granatiranjem i snajperskim napadima, kao i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Karadžiću se u odvojenom postupku takođe sudi pred Tribunalom u Haagu za terorisanje stanovnika Sarajeva, genocid izvršen u Srebrenici, te progon Bošnjaka i Hrvata.

Na početku Bellovog svjedočenja, tužioci su prikazali dio snimka koji je on načinio tokom obilaska položaja VRS-a oko Sarajeva, na koji je novinare poveo Karadžić 25. aprila 1992. godine.

Bell je na snimku pitao Karadžića “može li zauzeti Sarajevo”, a Karadžić je odgovorio: “U svako doba”, dodavši, međutim, da neće zauzimati bošnjačka naselja, već samo “braniti srpska”.

Na pitanje tužiteljke da li su srpske snage tokom rata pokušavale da zauzmu Sarajevo, Bell je rekao da su koristili teško oružje, kojeg su “imali u izobilju”, ali da im je “falila pješadija”.

“Glavni pokušaj da se probije iz Sarajeva i u Sarajevo načinila je pri kraju rata Armija BiH (ABiH)”, kazao je on.

Svjedok je naglasio da je, od brojnih ratova o kojima je izvještavao, u bosanskom bila “pravljena najmanja razlika između civila i vojnika kada je riječ o uzimanju meta”.

Britanski novinar će svjedočenje nastaviti 1. februara.